Márciusi projektek

március 03, 2018

Korábban szokásom volt minden hónap elején vázolni, hogy mik a terveim az adott időszakra, és arra gondoltam, visszatérek ehhez a jó hagyományhoz. Imádok tervezni, azt hiszem ezt már észrevettétek, valahogy megnyugtat, ha tudom, nagyjából mi milyen mederben halad az életünket tekintve. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy görcsösen markolom a kormányt, és képtelen vagyok elengedni magam és néha csak spontán úszni az árral, de kétség kívül közel 10 éve hogy elkezdtem tudatosan tervezni az életem, és olyannyira bevált a dolog, hogy nem szeretnék felhagyni vele.

Március már a Tavasz hava, bár most még baromi hideg van odakinn, alig 2 hét és a Tél végleg leköszön, a hőmérő higanyszála pedig végre elkezd felfele kúszni. Erre pedig a természet is reagál, és pont ez az, ami miatt imádom ezt az évszakot. A színek, az illatok, a minták, a jobb kedélyű emberek látványa üdítő számomra. A hosszabbodó nappalok, a színek, a napfény feltölt energiával, és úgy érzem, a téli álom után ideje belecsapni a lecsóba!

Ásó, kapa, nagyharang

Idén az itthoni teendők java a házon kívül, azaz az udvaron lesz. Effektív nagy ráncfelvarrást tervezek az udvaron, kezdve az egészet azzal, hogy márciusban amint az időjárás engedi, felássuk és újrafüvesítjük az udvar egyik oldalát. Erre két dolog miatt van szükség. Először is, az elmúlt években az állati jelenlét (értsd kutya) erős nyomot hagyott a talajon mindenféle gödrök képében, amit bár igyekeztünk mindig visszaásni, valahogy a kikotort föld mennyisége örökké kevesebb mint ami kellene. Furcsa paradoxon, de egyszerűen elvész a föld 15-20%-a miközben ássa a gondos kis gödrét az ebadta. Ennek az az eredménye, hogy hepehupás, egyenetlen a talaj. Ez nem csak látványát tekintve nem szép, de ha Dani szalad a fűben neki - de nekünk is - botlás és bokatörést jelenthetnek. A másik érv pedig az, hogy a talajt borító növényzet nem esztétikus, sok benne a gazos rész, én pedig szeretnék szép füvet, amire nyáron pucér lábbal is nyugodt szívvel ráléphetünk. Nincsenek hiú ábrándjaim, hogy egy 25 kg-os husky és a gyerek mellett díjnyertes pázsitot fogunk nevelni, de ami jelenleg uralkodik az udvaron, az semmiképp sem jó.

És ha már ásunk, gereblyézünk, egyengetünk, akkor pár új növénnyel is gazdagítani szeretném a látképet, úgy mint szomorú barkafűz és színes, vegyes virágok tömkelege a járda mentén. Plusz a tűzrakó körüli térkő elrendezését is szeretném megváltoztatni, 8 szögletűből téglalap formájúvá, hogy később a sütő mellé egy kis kerti bútorszettet is tehessünk, hogy legyen hol ücsörögni, enni, kávézni a jó időben. Az ültetéseknek március, esetleg április az ideális hónap, szóval várhatóan Március második felében nekiesünk a dolgoknak. Szeretnék egy külön sorozatban ezekre a dolgokra majd külön kitérni, mert lesz miről beszámolnom.

IR kódex

A legtöbben már tudjátok, hogy nemrég kiderült, hogy újra problémás a pajzsmirigyem illetve az is, hogy enyhén ugyan, de inzulinrezisztens vagyok. Ezek a tények, főleg az utóbbi, komoly életmódváltást igényel, amire ezektől független is készültem már január eleje óta, így nem érzem akkora érvágásnak, hogy alapjaiban kell az eddigi étkezési szokásaim megváltoztatni. Viszont nyilván sok az új információ, sok  mindent máshogy kell csinálnom, és vannak olyan alapvető szabályok, amiket innentől nem hagyhatok figyelmen kívül. Hogy könnyedén menjen, és segítsem a saját tanulási folyamatom, egy amolyan gyűjteményt készítek az alapvető irányelvekkel, illetve egy egyszerűbbnek tekinthető, jól variálható étrenddel, amit én csak a kis IR kódexemnek hívok. Ebben benne lesz hogy mikor mennyit szabad ennem, a különböző szénhidrátok csoportosítása, illetve 14 különböző alternatíva napi 6 étkezésre, azaz 2 hétnyi étrend, amit ha duplázok - ergo 2 napig ugyan azt eszem mindig - akkor egy havi menüt kapok, és tádáá, máris letudva az is. :D Ezt a kódexet majd közkinccsé teszem, hátha más is tudja majd hasznosítani a benne találhatóakat rajtam kívül.

És ennyi is volna a Márciusra szánt feladat. Lehet nem tűnik soknak, de valójában az, így nem vállalom túl magam/magunkat a hónapra, szeretném ha ezt a két célt kipipálhatnánk, és akkor Áprilisban haladhatunk tovább a teendőkkel, amiknek egy része szorosan a fentiekhez kapcsolódik, mondhatni azokra épül - mintha csak egyetemi tárgyakról lenne szó.

Ti szoktatok előre tervezni? Átgondoljátok, az adott hónapban miket szeretnétek elérni? Megvalósulnak ezek a célok?

0 megjegyzés