Kapszula gardrób - alapdarabok II.

március 25, 2018

A mai bejegyzésben szeretném folytatni a múltkor megkezdett témát, beszéljünk még egy kicsit az alapdarabokról. Legutóbb ugye a fehérneműkre tértem ki és szereztem be azokat a darabokat, amikről úgy éreztem, hogy szükséges. Ha az alapdarabokra gondolok, akkor talán az volt a kisebb feladat, mert az a helyzet, hogy sokféle elképzelés létezik, hogy mi is számít alapdarabnak, viszont amikben szinte mind megegyezik, azokról lesz igazán szó a továbbiakban.

Az elmúlt években már többször próbáltam belevágni ebbe a gardrób témába, sokszor elkezdtem belevetni magam az okosodásba, ám az információk hálójába nem nehéz belegabalyodni. Viszont a látottak és olvasottak alapján azért mégis csak el tudom mondani, mik azok a darabok, amiket szinte minden divattal, öltözködéssel foglalkozó cikk ajánl. Ezekről fogok most tüzetesebben írni, mert bár must have-ként vannak feltüntetve, mégis azt gondolom, erősen személyiség-ízlés függő, kinek mi az ami tényleg kell a ruhatárába.

Kis fekete ruha

Oh igen, szinte mindenhol elsők között van említve. Na de gondoljuk csak át a dolgot. Miért is annyira evidens, hogy ilyesminek minden nő szekrényében lenni kell? Fekete, oké, mindenhez megy, attól függően, hogy mi az esemény, lehet elegáns, romantikus, de akár sportos is a megjelenés. Szóval oké, ezt adom, tényleg indokolt beszerezni. Viszont ilyet nekem nem kell vennem. Mert hogy már van! Kettő is. Egy csipkés, rövid ujjú, testre simuló - amibe jelen állapotomban nem férek bele. De annyira bejön, és olyan jó vétel volt, hogy nem akarok megválni tőle (*majd egyszer belefogyok kategória). A másik egy derékban húzott, A szoknyás, hosszú ujjú darab aminek a felső része átlátszó, és pöttyös. Imádom, nagyon sokszor volt rajtam, ez talán már picit látszik is, de egyelőre azt hiszem ez a pont pipa, mivel ez utóbbi még jó rám, és vállalható állapotban is van.

Az említett két ruhadarab. :) New Yorker-es mindkettő.

Blézer

Még a legelső gardróbos bejegyzésemben vázoltam, hogy az én stílusom valahol a sportos és a nőies között helyezkedik el. Nem túl tömören úgy nevezném, hogy tudok a gyerek után rohanni benne közben csajos vagyok style. A blézerrel az a helyzet, hogy azok a nők jutnak eszembe, akik pl. irodában dolgoznak, vagy olyan helyen, ahol megkívánt az elegánsabb outfit. Viszont én nem vagyok irodai dolgozó, sőt, majd ha egyszer visszamegyek dolgozni se kell hivatalosabbra vennem a figurát, épp ezért azt kell mondjam, sem most, sem a közeljövőben nem látok olyan élethelyzetet, amikor nekem egy blézerre lenne szükségem. Persze el tudok képzelni egy sportcipő, farmer, natúr póló, blézer szettet, ami épp bele is illene a stílusomba, de tudom, hogy nem használnám ki ha lenne egy ilyen, így ezt én kihúzom a listámról.

Basic pólók

Teljesen egyértelmű tétel a listán, hiszen egész évben hordható darabokról van szó, hála a réteges öltözködés jelenségnek. Sok jópofa mintás pólót lehet kapni, nekem is volt régebben több is, és most is akad, de a lehető legmagasabb variálhatósági faktor elérésének érdekében érdemes a tényleg egyszerű, egyszínű darabokra szorítkozni. Esetleg pöttyös, vagy csíkos szóba jöhet, de világos és sötét natúr pólónak lennie kell. Épp ezért szereztem be én is néhányat. Vannak ugyan basic pólóim, de elég kopottak, talán már inkább a csak itthonra kategóriába férnek bele. Ezért vettem egy fehér, egy szürke és egy sötétkék pólót, és még szeretném bővíteni a színskálát. Mindet az Auchanban, 690Ft/db áron, ami azt hiszem kiemelkedően jó vétel volt, mert a szabásuk és a méretezés is jó, ha csak egy szezont bírnak is már megérte.


Farmer

Cső, répa vagy trapéz? Minden korszakban megvan a preferált szabás, de az anyag az nem változik. A farmer örök, a farmer volt, van és lesz is. Nem szorul magyarázatra, egyszerűen kell, hogy legyen egy jó farmerod, ami kényelmes, amit szeretsz. Én a sötétebb, cső de inkább répa szárú, nagyon enyhén koptatott darabokat szeretem. Az utóbbi időkben a C&A-ban találtam meg mindig a megfelelőt. A jelenlegi S.O.S. vásárlás eredménye, 5990Ft-volt, még februárban vettem amikor a fehérneműket. Cső fazon, aminél én a répát jobban szeretem, de akkor és ott megfelelt. Viszont termezem egy másik vásárlását is, ami szűk szárú, bokáig érő fazon, mert egy ilyenem már volt, szintén C&A-ból, és mivel bokanadrágként volt feltüntetve az azt jelentette, hogy nekem az a normál, tehát nem igényel felvarrást. #életrövidlábakkal


Fekete bőrkabát

Az utóbbi időben ha nem próbáltam fel legalább egy tucat dzsekit, akkor egyet se. Minddel volt valami gond, leginkább az ujjhossz jelentett problémát, mivel a nagyobb méret a gyártók szemében leginkább a magasabb, hosszabb ujjú vásárlókat jelenti, így kb minden méretben megfelelőnek nem jó az ujjhossza. Nem erőltetem a témát, ha sikerül vennem tavasszal egy megfelelőt, boldog leszek, mert rengeteg outfit forog a fejemben amivel szuper lehetne egy ilyen dzseki, de nem vagyok nagyon elkeseredve, hiszen legalább egy szuper farmerkabátom már van. De azért nyitott szemmel járok, és a lista élén figyel ez a tétel.

Fehér ing

Hasonlóan gondolok a fehér ingre mint a blézerre. Szeretnék 1-2 inget venni idén, akár fehéret is, de én inkább valami apró mintás darabra gondoltam sem mint sima natúr fehérre. Kicsit az érettségizős, családi ballagásokra járkálós éveket idézi számomra. Nekem ez nem szükséges alapdarab, szóval ezt is kihúzom a listámról...

Ezek voltak azok, amiket mindenhol emlegetnek, de az én listám picit másabb ezen a téren, ezért részemről ezeken felül még akad három tétel.

Leggings

Én teljes mértékben megértem, nők milliói miért szeretik a leggingst. Kényelmes. Kényelmes. Kényelmes. És olykor csinos. Ha nem nadrágként viselik. Mert én azok táborába tartozom, akik szerint a leggings nem nadrág. Mondom ezt úgy, hogy itthon előszeretettel viselem mostanában egy pólóval, de itthon akár pucéran is flangálhatnék, itthon nincsenek szabályok. :) Viszont az utcára csak úgy lépnék benne, ha tudnám, hogy olyan felsőt viselek ami kényelmesen a fenekemre lóg, tehát oversize,hosszított vagy tunika. Az én ízlésembe nem fér bele a leggings-szoknya/ruha páros sem egyébként. Már korábbról rendelkeztem egy H&M-es fekete darabbal, ami mellé most nemrég beújítottam a C&A-ból két darabot, 3190-ért (eredeti áron 3990 lett volna, de volt kuponom). Leginkább tényleg itthon hordom egyébként, de szeretnék tavasszal pár hosszabb felsővel utcára is lépni bennük - csak ahhoz kell pár hosszabb felső is. :D


Szürke kardigán

Ez az egyik legsürgetőbb tétel a listámon, amit nem pipáltam még ki, de valószínű, hogy legkésőbb a Glamour napok alkalmával pótlom ezt a hiányosságom. Mivel a fekete dzsekihez hasonlóan számtalan jó kis tavaszi/őszi szett van a fejemben, és valahogy az az érzésem, egy jó kardigánra mindenkinek szüksége van. Remekül variálható farmer-pólóval, de akár csinosabb, ruhás irányba is el lehet vinni. A szürke szín pedig azért fontos, mert se nem sötét- se nem világos, így előbbi vagy utóbbi szetthez is illeszthető.
Kockás/farmer ing

Mint írtam fentebb, szeretnék pár inget, amik között mindenképp szerepel egy kockás. Habár van kockás ingem, jelenleg sajnos nem jó rám, ahogy a farmer ingem sem. Kár mindkét darabért, mert hosszított fazonukkal még leggingshez is jók lennének. De amíg nem lesznek újra jók rám, addig is kell másik helyettük. Önmagukban vagy egy trikó, póló felé is szerintem jó választás.


Nem elfelejtendő, könyveljük a piszkos anyagiakat... tehát 1, azaz 1 db farmernadrág a C&A-ból 5990 Ft, 3 db natúr alap póló az Auchanból 3*690 Ft, 2db leggings 3190 szintén C&A. Ez tehát 11 250 Ft, a múltkori fehérneműs kör 11 732 Ft-val összevonva eddig 22 982 Ft.

Ezek lennének a már meglévő, és még hiányzó darabok. A következő bejegyzést a cipőknek szeretném szentelni, mert azokból is van éppenséggel alapdarab jellegű elképzelés, de a cipőknek egy külön bejegyzést szeretnék.  Remélem, addig a hiányzó tételeket is sikerül kipipálnom, sőt, bízom benne, hogy hamarosan outfit bejegyzésekkel is érkezhetek. Bár az a szomorú helyzet, hogy míg a Pinterest hölgyein - még a plus sizeokon is - jobban állnak ezek a szettek, mint rajtam. :D Ha darabról darabra koppintok is egy megjelenést, valahogy akkor sem az igazi, de szeretnék ezzel próbálkozni, mert úgy hiszem ez is egy módja annak, hogy végre igazán megleljem magam. :)

Számotokra mik az alapdarabok, illetve a must have ruhák? Van valami amit ezer éve próbáltok beszerezni de valahogy lehetetlen küldetésnek tűnik?

2 megjegyzés

  1. Az én ruhatáram a klasszikus párizsi nő gardróbjára épül, beleértve a kis feketével, amely van, de nem igazán hordom. Munkám miatt minden nap zakóban, ingben, blúzban járok, így leginkább azt a részét bővítettem a ruhatáramnak, amely most részben cserére szorult fogyás miatt. Az általad leírtakhoz - szerintem a fekete zakó tényleg jól jön, mert van, hogy az ember egy kicsit elegánsabbra venné a figurát, olyankor az ing, zakó, farmer kombó tökéletes, de az említett zakó, basic póló, farmer, tornacipő, vagy balerina kombó is csinossá teszi az ember lányát, ha kell. A farmerdzseki és a bőrkabát pedig must have! Iveta ( www.mertnoneklennijo.com)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy hozzászóltál Iveta! Mint ahogy írtad is, már csak a munkád miatt is szükséged van blézerre. Általában tényleg alap darabnak gondolnám, de az én esetemben feleslegesen, kihasználatlanul állna a szekrényben. :/ Talán majd egyszer, vagy ha véletlen belefutok és beleszeretek egy darabba. :D

      Törlés