Ünnepi menetrend megtervezése

november 24, 2017

Tudjátok, hogy mindent imádok megtervezni, miért is lenne most másként, mikor olyan fontos időszak előtt állunk, mint a Karácsony. Sok mindenre kell figyelni, hogy összeálljon az egész egy szép, hangulatos egységbe, meglegyen mindenkinek mindene, így muszáj leülnöm és átgondolnom, miket szeretnék megvalósítani ehhez a következő 1.5 hónapban. Lesz Mikulás, és természetesen maga a Karácsony, előtte Szent Este. Ezek már önmagukban megkívánnak sok előkészületet, de ezeken felül is akadnak még olyan apróságok, mint pl. az Adventi koszorú és naptár. Most egy összeszedettebb formában mutatom meg Nektek azt a vázlatot, ami alapján megterveztem az előttünk álló időszakot, hátha segíthetek másnak is akár csak egy két apró tippel is. :)

1. Advent

Időrendben igyekszem haladni, és az első, ami máris szembe jön velünk December elején, az az Advent. 1-én indul a bontogatás, és 3-án már az első gyertyát is meg kell gyújtani. A szükséges előkészületeket így már November végén el kell ehhez végezni, beszerezni mindent a koszorúhoz, és a naptárhoz is. Egy korábbi bejegyzésben mutattam pár klassz kalendáriumot, és a végén azt is, amit vettünk. Egy aranyos kis vonat látja el idén idén a naptár szerepet, amit az Aldiból szereztünk be. Sokáig gondolkodtam, mivel töltsem meg, ami nem kis mütyür játék, és nem is feltétlen nasi, így ugrott be az ötlet, amiből hagyományt szeretnék teremteni. Édesség és játékok helyett élmények várják majd Danit minden nap. Olyan tevékenységek, amiket szeret, és amiket egyébként is csinálunk, csak kicsit most különlegesebb verzióban, és új dolgokat is kipróbálunk apróságoktól kezdve a komolyabb programokig. Így lesz például olyan nap, amikor csak simán toronyépítő bajnokságot tartunk, míg máskor irány egy játszóház (első alkalom lesz) vagy az állatkert. Természetesen a nyomatékosabb emlékek nem véletlenszerűen kerülnek majd elrejtésre, mert van amit muszáj tervezni a véletlen helyett, hogy pl. Apa is részt vehessen benne és ne akkor játszóházazzunk pl. amikor dolgozik, de az apróbb mókázások, mint közös süti sütés, vagy extrahosszú fogmosás random kerülnek majd a kis dobozokba. Bízom benne, hogy az évek előrehaladtával majd az élmények és közös tevékenységek is komolyodhatnak, lesz majd családi társas, kirándulás és megannyi szuper dolog.


A koszorút még nem találtam ki pontosan, hogy milyet szeretnék, de az sem lehetetlen, hogy előszedem az elmúlt évek darabjait, és meglátom, tudok-e belőle valamit kihozni, mert nem biztos, hogy minden évben folyton új gyertyákat akarok vásárolni. Viszont ezen a gondolaton elindulva eszembe jutott az is, hogy talán pár Yankee Candle mintagyertya lenne a legjobb választás vagy egyéb fincsi illatgyertya, hiszen azt az illatuk miatt szépen el is használnám végre. A színvilág valószínű a kis Adventi vonatocskához lesz hangolva de semmi sem biztos. :)

2. Jöjj el kedves, öreg Télapó!

Mivel Dani még csak 1.5 éves múlt, így az idei Mikulásozást nem akarom túlzásba vinni, mert feleslegesnek érzem ebben a korban. Biztos, hogy fog kis ajándékcsomagot kapni, lesz benne egészséges nasi és csoki is, meg persze sok sok mandarin - mert Dani imádja. Emellett mi felnőttek is Mikulásozunk egymás között. A barátainkkal páran újraéljük az általános iskolai névhúzós élményeinket, és megajándékozzuk egymást. Én imádtam ezt, ezért is vetettem fel, mi lenne ha... és örülök, hogy lesz ilyesmiben is részem. Napokon belül kiderül, kinek kell készítenem a csomagot, ami mellé kedves kis versike is dukál majd.

3. Egy Manócska beköltözik?

Sokat gondolkodtam rajta, hogy idén bevessem-e már a beköltöző Manócska trükköt, aminek a lényege, hogy a Mikulás hoz egy tündért/manót magával, aki karácsonyig beköltözik, és figyeli a gyerekeket, hogyan viselkednek. Sose látni, csak egy kis (kézzel készült) manóajtó jelzi a falon, hogy itt van a házban. Nagyon aranyos történetet lehet felépíteni az alapgondolatra, és persze jó fegyver a szülők kezében a mindent látó manó, aki jelent a Jézuskának. Először úgy gondoltam, milyen aranyos dolog, kipróbáljuk! De idén még azt hiszem ez is, mint a Mikulás sztori korai lenne. Lesz így is bőven elég móka az Adventi naptárnak hála, úgyhogy Manócska még vár egy picit, de aki nem ismeri, és nagyobb gyerkőcei vannak, és van kedve és kapacitása, annak nagyon ajánlom, mert aranyos ötlet! :)

4. Karácsonyi csodavilág

Atival imádjuk ezt az időszakot, viszont mind a ketten az ünnepi üzemmódból azonnal visszaváltunk a normál kerékvágásba ahogy vége a Karácsonynak. 27-én reggel nekem már nem esik jól a fára nézni, Szilveszterkor a karácsonyfa és a konfetti nekem nem fér össze, egyszerűen elillan a hangulat, részemről addigra lecseng a dolog. Kénytelen vagyok az orgazmushoz hasonlítani az ünnepi hangulatom, ez is ilyen, megvan a lassú felvezetés de ahogy túl vagy a csúcson, megvolt a katarzis, puff, vége. :D És épp emiatt baromira sajnáltuk, hogy a szép fát csak pár napig élvezzük, mikor annyira imádjuk, így úgy döntöttünk, hamarabb fogunk díszíteni. Hogy ebben is legyen valami szokás, a Mikulást követő első hétvégén fogunk mindig fát díszíteni. Ha pedig épp hétvégén jön a fehér szakállú, akkor pedig akkor díszítünk. Azért hétvége, mert ha már lesz suli, és én is újra dolgozom majd, a hétvége lesz csak szabadon. A fa mellett természetesen az egyéb dekorációk is elfoglalják majd a helyüket a lakáson belül és az udvaron is. Konkrét színvilág nem lesz, és túl sok új díszt sem tervezek venni, mert ilyen fronton elég jól állunk.

5. Finom falatok

Nincs ünnep klasszikus finomságok nélkül, úgy mint a bejgli, mézeskalács és a forralt bor. Mivel épp gigantikus léptékben, intenzíven szélesítem a gasztronómiai ismereteim, mindenfélét fogok készíteni a felsoroltakból. Még sosem készítettem egyiket sem, de ez nem riaszt vissza, mert aki mer, az nyer - általában. ;) Elkerülendő a nagy tömegeket, minden szükséges hozzávalót előre beszerzek, lehetőleg egy körben, hogy még véletlen se kelljen nagyobb bevásárlóközpont közelébe mennem Decemberben, csak ha élet halál kérdése.

6. Ajándékok


Természetesen az ajándékok nagyon fontos részét képezik a menetrendnek. Mostanra már szinte mindenkinek megvan, mit szeretnénk, sőt, egy része az ajándékoknak már meg is van. Még egy két ötletnek körvonalazódnia kell, de December elejére biztos, hogy kitisztul a kép, és ekkor fogunk Atival rászánni egy délutánt a vásárlásra. Plusz én egy külön kört csapok majd Ati ajándékáért (ami egy foltos póni lesz de shh, el ne mondjátok Neki!). Egyébként megmondom őszintén, szeretek minél kreatívabb és különlegesebb ajándékokkal készülni, de azt hiszem, a nagy meglepetésekre ott vannak a szülinapok, a Karácsonyban az ajándékozás számomra az elsősorban az örömszerzésről és szól nem feltétlen arról, hogy meglepetés legyen, így nem voltam rest körbekérdezni, ki minek örülne. Mi is, illetve én is többnyire tudom, mik lesznek a fa alatt, mert megbeszéltük. Úgyhogy ha ötlet híján vagy, esetleg nem akarsz több ronda pulcsit és Dove csomagot, akkor bátran kérdezz és beszélj.

És ha már ajándékok, idén szeretnék mindenkinek saját kézzel készült apróságokkal is kedveskedni, de hogy pontosan mik lesznek ezek, arról majd később külön írok, mert megérnek egy misét bejegyzést. ;)

7. Szent Este


Ééés igen, a csúcspont, amire már november közepétől várok, az a 24-e. Ati anyukája és nővére is Éva, pluszba a testvérének 24-én van a szülinapja is (szívás, ugye?! :D) ezért az ebédet és a délután elejét biztos, hogy náluk töltjük. Viszont az este a miénk. Az ebéd biztos, hogy kiadós lesz, így nem készülök különösebb menüvel, valami könnyeddel elintézem meg anyukám házi krémlikőrjével. Így még több időm marad majd a kis családommal, hogy ajándékot bontogassunk, zenét hallgassunk, és hagyjuk, hogy átjárjon minket az ünnep szelleme.

8. Karácsonyi családi ebéd

Az én családommal 25-én, Karácsony első napján szoktunk ebédre összejönni. A szokások szerint évről évre körbe jár, épp ki vendégeli meg a többieket. Tavaly anyukám volt a soros, előtte pedig én - akkor már Danival a pocakomban. Az volt az első alkalom, hogy beszálltam a családi kari bizniszbe, és egész tűrhetően sikerült. Idén nagybátyámék vannak soron, így nem kell különösebben készülnöm, de azért egy salátát és valami sütit addig még kitalálok.

Tehát nálunk ezek a főbb pontok, ezekhez írom a "beszerzendők" listáját is, amit az időrendi menetrend szerint intézek. Bár bevallom, a vásárolgatásokat legkésőbb a hónap közepére mindenképp szeretném letudni, mert ilyenkor egy kicsit mindenki megzakkan, és mindenhol tömegek vannak, és szeretet ünnepe ide vagy oda, sokan baromi türelmetlenek és vállalhatatlanok tudnak lenni.

8 megjegyzés

 1. Téli bakancslistát esetleg tervezel? Vagy az gyakorlatilag egyenlő az adventi naptárral? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem terveztem bakancslistát, mert csak fusztrálna, ha nem pipálunk ki mindent. :D Csináljuk, ami jól esik. ^^

   Törlés
 2. Képek honnan vannak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Téged is betalált a kedves Névtelen? :D
   Nálam tegnap pont így indított, aztán elkezdett rágalmazni hogy lopom a képeket...

   Nagyon szuper bejegyzés volt. Úgy szeretem az ilyen posztjaidat! :) A manós dolog iszonyat cuki! :)

   Törlés
  2. Még odáig nem fajult, hogy rágalmazni kezdjen. :D De nálam örök érvényű szabály, hogy aki nem viselkedik jól azt törlöm és ennyi. Itt diktatúra van. :D

   Örülök, hogy tetszett! ;)

   Törlés
 3. Karácsonykor, előtte és egészen év végéig, nálunk mindig előkerül ez a sószóró. Mi még ketten vagyunk a párommal, de amikor ezt előveszem, akkor indul az ünnepi készülődés. és az általában november vége :) http://www.riodesign.hu/disztargy/angelo-soszoro
  Üdv, Móni

  VálaszTörlés