Top 10 kedvenc igaz történeten alapuló filmem

október 05, 2017

Nem hiába kezdődik ősszel a filmes szezon, valahogy jobban kedve van az embernek bekuckózni egy a kanapéra filmezni, vagy beülni a moziba egyre, mint nyáron, mikor este szívesen grillezel vagy élvezed a városod nyári fesztiváljának színes programkínálatát egy hűsítő limonádéval a kezedben. Az ősz a filmeké, a nagy durranások is ilyenkor debütálnak a mozivásznon, és azt hiszem, a hangsúlyosabb filmek is ilyenkor esnek jobban. Legalábbis nekem. Összeszedtem hát 10 kedvenc filmem, amik igaz történet alapján készültek. Valahogy számomra mindig borítékolhatónak tűnik, ha egy filmet azzal fémjeleznek, hogy "true story".Duplán Oszkárdíjas alkotás, nem kisebb színészek nevével Michael Keaton vagy Stanely Tucci. A történet, hogyan derítette ki a Boston Globe szerkesztősége azt a szörnyűséget, hogy papok tucatjai molesztáltak gyermekeket s ezt a kedves Katolikus Egyház hogyan próbálta meg eltussolni. A nyomozásuk során számtalan szörnyű cselekedetre derül fény és néhány áldozat is felbukkan. Személy szerint a világon az egyik legbrutálisabb visszaélésnek tartom, amiről a filmben is szó van, és megrázó, ami történt, és még inkább az, hogy ezt hagyták, sőt, eltussolni igyekeztek.  A vallási nézeteim, illetve azoknak totális hiányát nem fejteném ki, de az biztos, hogy én az ilyeneknek végérvényesen pontot tennék az életükre.


Egy igazán megható, fantasztikus film két ember különleges barátságáról és az egymásra gyakorolt hatásukról, nem mellesleg brutálisan jó filmzenékkel spékelve. Egy mozgássérült fehér, tehetős férfi és az Őt ápoló afroamerikai, szegény körülmények közül érkező ápolójának kapcsolatát láthatjuk kibontakozni Párizsban. Egy kifinomult, értelmiségi férfi és egy durva, szertelen fiatal találkozása ez, igazán megható emberi momentumokkal.Két teljesen különböző ember épp jókor találkozik egymással az életben, mert mindketten azt kapják egymás személyiségétől, ami a saját életük előremozdulásához szükséges.Fantasztikus sztori a felemelkedésről, arról, hogy ebben a filmben még a pofátlanság is bankókkal törli a seggét. Igen, igen, simán járt volna érte egy aranyszobor is Leonak, de a zseniális alakítását nem alábecsülve nem mehetünk el szó nélkül a többi fontos karakter mellett is. Pl. Jonah Hill alakítása is eszméletlen, én borzasztóan jól szórakoztam ezen a filmen. Tipikusan olyan, amit látva azt érzed, "óh igen, b****unk oda de rendesen!" és ez tök jó érzés. Amilyen jól szórakoznak a filmben a Wall Streeten miközben ömlik a lóvé, és csak úgy húzzák le a népeket, annyira jól érzem magad Te is miközben nézed. 


A film, amit jó eséllyel senkinek sem kell bemutatnom, hiszen rengetegszer adták már a tévében, és nagyon jó értékeléssel rendelkezik minden filmes platformon. Ha mégsem ismered, akkor irány egy torrent oldal, vagy bármi, mert ezt a filmet tényleg látni kell. A múltunk a részünk, az tett azzá minket, akik ma vagyunk, és ez érvényes a történelem minden percére. Sokaknak nem lenne jövője, ha nincs Oskar Schindler német üzletember, aki gyönyörű jellemfejlődésen megy keresztül, és megannyi zsidó életét menti meg a második világháborúban. Tényleg nagyon megható és szép történet, egy fontos történet nem mellesleg, amin jó elgondolkozni a film végeztével. Aki szereti a VH-s filmeket, annak mindenképp ajánlom.

5. Kapj el ha tudsz


Oh, hopp, Leo megint a színen. Csak egy pöppet fiatalabban. Remek film ez is, nem hiába van a listámon, izgalmas, az a fajta, mikor ezerrel szurkolsz a rosszfiúnak, aki végül is azon túl, hogy egy nagyon fifikás csaló, hát nem lehet nem odalenni a karakterért. Igazi rabló-pandúr sztori, szerintem pazar szereposztással, hiszen Leo nyomában, aki sorozatosan pilótának adja ki magát és csak úgy lazán hamisította a papírokat, és amúgy hihetetlen, hogy mindig mákja volt, meg az is, hogy ez tééényleg megtörtént. Szóval az Ő nyomában Tom Hanks lohol. Tom nem az a kifejezetten vonzó színész az én szememben, de sok filmjét szeretem, pl. a szintén igaz történeten alapuló Phillips kapitány-t is ajánlom, ha már Hanks úrnál járunk. Meg persze a Banks úr megmentése is jó, na de haladjunk tovább Tomról...

6. Kódjátszma


Briliáns elmének lenni már eleve némi mássággal jár a normálishoz képest, láttunk már ilyen filmet nem is egyet, de még ha ehhez társul egy kissé fura személyiség és egyéb dolog is attól különlegesebb a sztori. Benedict Cucumber.. basszus, a csávó nem egy uborka, jegyezd már meg Verus!.. Cumberbatch marhára megtetszett a Star Trek - Sötétség c. filmben Khant alakítva, ebben a filmben is nagyon jó szerepet kapott. A számomra érdekes karakter mellett egy nagyon izgalmas történetet láthatunk arról, hogyan fejtették meg az enigmát, hogyan befolyásolta ez a háborút, és milyen áldozatokkal járt ez az egész. Szóval háborús témás filmes imádóknak ezt is nagyon ajánlom.

7. A szív bajnokai


A film, amin garantáltan sírni fogsz. Akkor is, ha sose sírsz (na jó akkor talán ez se fog meghatni). De egy kis könnycseppet akkor is el fogsz morzsolni. Főleg, ha anya vagy. Jesszusom, meg se mertem még nézni ezt a filmet mióta anya vagyok, mert bevallom, mióta anyuka lettem, harmatvirág a lelkem, hajlamos vagyok egy reklámon is bőgni, nem hogy egy ilyen filmen. Szóval Sandra Bullock főszereplésével láthatjuk, hogyan emel ki, s karol fel a semmiből egy tehetséges fiatalembert egy édesanya, veti bele minden bizalmát, fogadja az otthonába, és tesz meg mindent azért, hogy amit Ő lát az afroamerikai fiúban, azt más is lássa és értékelje.

8. Emlékezz a titánokra


70es évek Amerikája, a fehérek és a feketék közti feszültség még mindig élesen tapintható. Nagyon kedvelem az ilyen jellegű, témájú filmeket. A film története szerint, ebben az időben vonják össze egy fehér és egy fekete suli diákjait, és a focicsapatát, ami sokakat alapból kiborít, majd az új edző is képbe kerül, aki ráadásul szintén fekete, s akit Denzel Washington alakít. A film arról szól, hogyan fogadják el egymást, hogyan csiszolódnak össze, és mennyire káros és megalapozatlan volt a fehérek viszonya a feketékkel szemben. Tudjátok, itt is felbukkannak az ilyen tipikus "fehéreknek" meg "feketéknek" helyek. Igazi klasszikus film, mára már nem is épp újdonság, de remek film.

9. Erin Brockovich, zűrös természet


Nem kifejezetten rajongok Julia Robertsért, az én szememben nem olyan a színészi játéka, ami kiemelkedő lenne, de ebben a filmben alakított szerepet jól hozza, jó a sztori is, kis oknyomozás, személyiségfejlődés, emberi sorsok. Kis ember küzdelme mások nevében a nagyokkal szemben.

Láthatjuk, hogy egy egyedülálló, munkanélküli anya hogyan lesz jogban járatlanul mégis győztese egy olyan pernek, ahol az USA az addigi legnagyobb kártérítést fizeti ki szennyezés miatt. 

10. Social Network - közösségi háló


Nagyon kevés ember van, aki ne ismerné, pláne ne használná a legnagyobb közösségi oldalt a világon, a Facebookot. A film az oldal születéséről szól, a körülményekről, hogy mennyire valósan adja vissza a történteket, azt nem tudom megítélni, de alapvetően szerintem egy elég érdekes sztori, nekem tetszett. Így, hogy jómagam is sok éve regisztrált felhasználója vagyok az oldalnak, így mindenképp látni szerettem volna, hiszen a Facebook olyan dolgokat hozott az emberek életébe, olyan rengeteg pozitív és talán még több negatív jelenség bukkant fel az oldalnak köszönhetően, hogy talán érdekes lehet megtekinteni, honnan indult ez az egész, mi is volt az alapötlet.

0 megjegyzés