Elvitte a cica a cumit?!

október 31, 2017

Emlékszem, mikor Dani még a pocakomban volt, igyekeztem minél több dologról olvasni. Próbáltam mindig az adott állapotomról informálódni, illetve arról, hogy mikben vagyunk érintettek úgy 3-5 hónapra előre az adott helyzettől. Mivel így is rengeteg új információval lettem gazdagabb, amik közül nehéz volt első szülőként szelektálni, így gondoltam a legeffektívebb, ha az aktuális és közeli jövővel ismerkedem. Ez egyébként mai napig igaz. Amolyan "átkelünk a hídon ha odaértünk" mentalitással gondolkodom ilyen téren.


Szóval olvasgattam, próbáltam felkészülni, és emlékszem, sok megosztó témába futottam bele, ami között az egyik a cumi kérdés volt. Ebben is mint mindenben, volt pozitív és negatív oldal is, sok sztori és sok eset, de minden gyerek más, van aki sose cumizott míg más gyerkőcök szájából alig lehet kirobbantani. Tapasztalat hiányában pártatlan voltam, úgy gondoltam, veszünk cumit, de addig nem fogom odaadni míg nem érzem, hogy szükség lehet rá. Ezért Dani az első hétben nem is találkozott cumival. Sok újszülöttet láttam a kórházi hetünk alatt, akik már cumiztak, de mivel Dani nem volt sírós, és ha nyűgösködött is, könnyedén meg tudtam nyugtatni, így csak jóval a hazatérésünk után adtuk oda elsőnek. Az anyatejjel való küzdelem egyik mellékterméke lett a cumizás, de nem bántam, mert láttam, hogy megnyugtatja.

Nem vagyok cumiellenes, de abban mindig biztos voltam, hogy nem akarom, hogy minden tevékenységhez hozzákösse a cumit, és folyton a szájában legyen, így elhatároztam, alváshoz használjuk csak. Leszámítva olyan eseteket, mikor pl. úton voltunk, és nekünk, mint szülőknek könnyebb választás volt gyorsan cumit dugni a szájába, tényleg csak alváshoz használtuk. Eleinte ha kértem ébredés után, magától ide is adta, de az utóbbi időben többször el kellett vennem. Sokszor jövet menet a lakásban itt-ott megtalálta, és azonnal bekapta, pedig nem volt rá szükség. Zavarni kezdett, mert emiatt kevesebbet beszélt, és ha beszélt is alig értettem.Találkoztam már olyan kisgyerekkel aki cumival a szájában beszélt, s bár a szülei igen, én szinte semmit sem értettem, és ez engem nagyon zavart. Nem szeretném, ha Danit nem értenék mások, mert valami van a szájában. És persze a fogai is egyre inkább jönnek kifele, azokra sem szeretném, ha negatív hatással lenne a cumi. 

Ma van 1 hete, hogy Dani nem cumizik. Elvitte a cica, mert úgy éreztem, most van rá egy jó alkalmunk, most könnyed lehet az elválás, és így is lett. Az utóbbi időben ha úton voltunk, sose adtam neki oda a cumit, simán elaludt csendben magától a kocsiban a hosszabb és a rövidebb utakon is, illetve éjjel a többszöri ébredések során sokszor nem leletem a sötétben a cumit, de észrevettem, nem is kell, elég ha kicsit felveszem, és elég ha ott van Taki. Taki az alvós takarója, amit szorongat, aminek a sarkát piszkálja, amitől könnyebben elalszik, az jobban nyugtatja. Mindezek fényében úgy éreztem, talán fel se nagyon tűnne, ha egyszer csak nem lenne már többé cumi. És igazam lett. Gond nélkül elaludt éjjel is, és napközben is. Szóval a cumi pályafutása ennyi volt - úgy tűnik. Kidobni azért még nem dobtam, csak eltettem szépen a fiókba.

Nem vagyok továbbra sem cumiellenes. Szerintem nagyon hasznos tud lenni, sokszor nem csak a kicsiknek segít megnyugodni, de anyunak és apunak is mentsvára lehet bizonyos helyzetekben - tudom, mert mi is visszaéltünk vele. Ebben nincs semmi rossz. Sőt, abban sem látok kivetnivalót, ha egy kisgyerek 3-4 évesen is használ még cumit, ha az alvásban segít neki. Én azt akartam elkerülni, hogy állandó kelléke legyen az alváson kívüli időnek is, hogy gátolja a beszédfejlődésben, esetleg a fogait deformálja, fogszabályzós cumik ide vagy oda.

Nem tudom, mikor érdemes a cicát, vagy bármit segítségül hívni. Többször megfordult a fejemben, vajon nem-e korai elvenni? talán emiatt ébred többször éjjel? de ez butaság, mert előtte is ébredt, gondolom a fogzás miatt. Nálunk azért jött el az idő, mert úgy látom, azt a célt nem szolgálja már a cumi igazán, amiért használni kezdtük. Régen megnyugtatta akkor is, mikor én nem tudtam. Segített, főleg mikor pici volt és már nem tudtam szoptatni, de a komfortszopi hiányzott Neki. De mostanában feleslegessé vált, hiszen többször bebizonyosodott, hogy nélküle is elalszik könnyen és hogy ha kell, meg tudom nyugtatni bármi történik, nem kell hozzá a cumi. Nem hiszem egyébként, hogy lenne a leszokásra egy adott megfelelő életkor, van, hogy maga a gyerek teszi le magától. Csak azt tudom, hogy nekünk most itt volt az alkalom, amikor mondhatni fájdalommentesen le tudtam választani, és bevallom, örülök, hogy ezt ilyen könnyedén meg tudtunk oldani, mert tudom, hogy ez lehet nehéz ügy is. :)

Ti hogy álltok a témával?

4 megjegyzés

 1. Én cumi ellenes voltam, Apa viszont ragaszkodott hozzá (ne kérdezze senki, h miért...), és mindig keresett rá alkalmat, hogy betegye a cumit a lányunk szájába. Elleneztem sokáig, ám idővel rá kellett jönnöm, hogy tényleg nem ördögtől való dolog. Most több mint 13 hónappal később azt mondom, hogy nehéz lesz leszoktatni róla, annak ellenére, hogy el van nélküle órákat is, ám ha meglátja, addig könyörög (=hisztizik 😂), míg meg nem kapja.Viszont hozzád hasonlóan én sem szeretném,hogy cumival a szájában beszéljen, szóval hamarosan nálunk is aktuális lesz, hogy meglátogasson bennünket a cica 😉

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem ha már csak arra figyelsz, hogy ne találja meg a lakásban, már azzal sokkal előrébb kerülhettek az ügyben, és a hisztit is megússzátok. :D Aztán majd biztos ügyesen elcseni a cica. ^^

   Törlés
 2. Ügyesen csináltátok, azt hiszem a siker tényleg nagyrészt az időzítésen múlik. Nálunk még nem aktuális, és remélem hogy ha egy picit nagyobb lesz, zökkenőmentesen fog menni. Az a terv, hogy ha már meg lehet vele beszélni, akkor pl. elviszi a Mikulás/nyuszi más kisgyereknek, és neki cserébe hoz valami apróságot. Vagy ha jön a kistesó, neki nagyobb szüksége lesz rá :) Addig is próbálok odafigyelni, hogy napközben ne lógjon sokat a szájában, ami sajnos mem mindig sikerül, mert elfelejtem elrakni előle és csak úgy belebotlik állandóan:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is abszolút jó tervnek tűnik, valahogy én is így terveztem, de mivel úgy láttam, hogy gyakorlatilag már nem kell, legalábbis nem megnyugodni, csak úgy nyammogni, így kiiktattam. :D

   Törlés