A nagy Zé projekt!

szeptember 13, 2017

Minden nő életében, khm... minden főzni szerető nő életében eljön a pillanat, mikor megkapja élete első igazi szakácskönyvét. Tudom, tudom, ma már kismillió és még több recept kóvályog a zinterneten, és bármit vagy akármit megtalálsz a hűtőd tartalmának vagy a kedvednek passzolóan. De a sok néha túl sok, míg egy könyv a kézben, egy nyomtatott, kézzel fogható receptgyűjtemény épp annyi amennyi kell, és mindig is nagyobb varázzsal fog bírni, mint amit online találsz. Legalábbis én így érzek, s végre, 28 évesen megkaptam én is életem első szakácskönyvét!


Ez a számomra nem ismeretlen mosoly várt a minap reggel a konyhapultomon. Zét én is, mint sokan mások a tévében futó főzős műsorból ismertem meg. Még csak néhány online receptet próbáltam ki Tőle korábban, de nagyon tetszik a hozzáállása, a stílusa a főzéshez, ezt Ati is tudja, így megajándékozott ezzel a klassz könyvvel!

Na de hogy is van akkor ez a nagy Zé terv, amiről a cím szól?

Ismertiek a Julie & Juliet című filmet? Ha igen, akkor már tudjátok mire készülök, ha nem, elárulom! Szóval a film - amit egyébként nagyon erőteljesen ajánlok megnézésre - lényegében arról szól, hogy a 30as Julie kissé megrekedt az életben, szüksége van egy motiváló feladatra, így úgy dönt, egy év alatt megfőz minden receptet a kedvenc szakácsától, Juliettől. A főzés közbeni tapasztalatairól blogot vezet, ami egyre sikeresebb. Juliet 50' években írott könyvének története is megelevenedik miközben a 2000es év elején Julie a blogot vezeti, tehát két idősíkon haladunk. Már maga a tény, hogy Meryl Streep az egyik főszereplő, és IMDB-n 7/10es az értékelése sejteti, hogy szórakoztató filmről van szó, szóval tényleg javaslom megtekintésre. Na de a lényeg, hogy úgy döntöttem, belevágok. Zé lesz az én Juliettem!


Fördős Zé a konyhában c. szakácskönyvében 82 recept van (már ha jól számoltam:D), amiket a következő egy évben igyekszem szépen mind elkészíteni. Tehát ez egy jó hosszú távú projekt lesz, de ennyi idő kell, hiszen nem lesz mindig kedvem-időm a könyvbeli receptekre. Viszont nem sorrendben, hanem válogatva haladok majd, épp mihez lesz kedvem. Természetesen nem fogom megosztani a könyvből a receptet, mert aki arra kíváncsi, az vegye meg a könyvet. Pusztán az érzéseim, tapasztalataim az adott étellel és alapanyagokkal, és egy amolyan "ilyen az eredeti és ilyen lett az enyém" képet mutatok majd. Tehát alapvetően nem az étel lesz a központban.


Persze felvetődhet a kérdés, miért is csinálom ezt. A válasz egyszerű; tanulni szeretnék! Szeretném hinni, hogy sok ételt és alapanyagot ismerek, de ez nem így van. Érzem, hogy megrekedtem a tudományomban és lassan fejlődök. Nehezen veszem rá magam a komfortzónám elhagyására és nehezen ismerkedem új alapanyagokkal. Él bennem egy kép, hogy könnyedén, lazán főzök, változatos és különleges ételeket is, de ehhez nagyon kevés még a tapasztalatom. Épp ezért szeretném feszegetni, sőt, áttörni a korlátaim, megismerni új ízeket, fűszereket, alapanyagokat, bátrabban főzni, érdekesebben, izgalmasabban, és úgy érzem, ez a projekt épp erre lesz jó. Könnyen lehet, hogy valami ami készül nem fog ízleni, bár én elég nyitott vagyok és alapvetően nem túl válogatós - ez utóbbi Atira viszont nem igaz. Így mindkettőnknek, és persze Daninak is izgalmas gasztrotúra lesz ez a következő egy évben.

Motiváló erő gyanánt pedig 20 receptenként meglepem magam egy új szakácskönyvvel, elsők között Így főz Bernáth József - stílusosan, lezseren c. könyvét fogom beszerezni, mert volt alkalmam átlapozni a minap, és teljesen beleszerelmesedtem. Meg persze a könyvbe is. :D

Remélem tetszeni fog Nektek is ez a túra, én már nagyon várom! Ahogy azt is, hogy megosszátok majd velem a saját tapasztalataitokat is.!:)

4 megjegyzés

 1. Húúú nekem a karalábékrémleves nagy kedvencem a könyvből, annnnnyira isteni finom, hogy nagyon :) Csomó SK- receptet csináltam már meg amúgy: pl brassóit ill carbonarat már csak az alapján csinálok :)
  S nekem sincs sok szakácskönyvem :) Összesen 3, ebből kettő LIDL-s amit anyukám minden Karácsonykor beszerez nekem :D Illetve most kapok majd egy Jamie Superfood-osat szülinapomra :) De a kihívás tetszik, lehet nekem is bele kéne egy ilyenbe vágni :D Csak nálunk az a baj, hogy inkább én vagyok a finnyásabb (nem vészes) s nem Szabi :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig aki mer, az nyer - általában. :D Érdemes kísérletezni, legrosszabb esetben kárba megy egy étel, az nem a világ vége.

   Törlés
 2. Én egy kedves vegán barátomtól kaptam két indiai szakácskönyvet. : )
  Számomra is az a kihívás, hogy elkészítsem az összes receptet, mivel nem igazán ismerem ezt a konyhát, igazán nagy kihívás lesz! De alig várom, hogy belefogjak! :)
  Sok sikert és várom a beszámolókat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen! Neked is sok sikert, különleges vállalkozás az indiai konyha, van egy recept a Zés könyvben is, nem túl bonyolult de azért izgulok mert az alapanyagok sok esetben ismeretlenek még előttem. :)

   Törlés