Az 5 hónapos mérföldkőn túl

október 09, 2016

Komolyan mondom, hogy fényképek nézegetése nélkül már lassan nehezemre esik felidézni Dani arcát újszülöttként. Pedig az első egy hétben szinte 0-24-ben bámultam a gyereket, és véstem be az arcának édes kis vonásait az eszembe és a szívembe, a lehető leggondosabban, figyelve minden apró részletre, mégis alig 5 hónap elteltével nehéz felidézni azt a tündéri kis kókuszkát. 4-én betöltötte Danó életének 5. hónapját.
20161004_110802
Kilók, centik és szűk ruhák
Az az érzésem, az elmúlt egy hónapban változott Dani a legtöbbet. Szép nagy adag ruhát pakoltam el pár hete, részben a hűvös beköszönte miatt de nagyobb részben inkább azért, mert hirtelen azon kaptam magam, hogy minden feszül édes kis testecskéjén. Egy csapásra minden passzos lett, ez a gyerek egyik éjszakáról a másikra nőtt vagy 3cm-t tuti… a szerdai orvosi látogatás, állapotfelmérés alkalmával 63cm-t mért a védőnőnk és 6660 grammot. Ördögi, ugye? :D És persze ahogy meglátta, megjegyezte, hogy jó húsban van. Majd az előző, helyettes védőnőnk is megjegyezte ugyanezt. Majd a doktornéni is. Tehát a gyerkőc gyönyörűen fejlődik, szuperédes kis hurkácskái vannak, zabálnivaló tokája, de mégsem Michelin baba.
Az elmúlt hónapban 6-8 alkalommal bemutatta hasról-hátraforduló tudományát, majd egy ízben nagy nehezen hátról hasra is átküzdötte magát, és ennyi. Hetek óta felhagyott a forgolódással. Mintha csak kipipálta volna, mint elvégzendő feladat, “nézd anyu, tudok ilyet is! jól megnézted? mert egyszer mutatom”. Persze mi forgatjuk továbbra is, próbáljuk rávezetni, hogy milyen jó buli, de nem hatja meg. Kényelmesen oldalra fordul, furcsa kicavart pózokba vágja magát, de átfordulni? Na azt már nem! De nem gond, majd megjön hozzá a kedve. Kedd óta azonban egy szép új, nagyon ügyes mutatvánnyal kápráztat minket, ugyanis ölbe véve előre dől, így segítséggel még ugyan, de gyönyörűen ül. Gondolt egyet, és egyszer csak előre dölt az ölemben, és azóta megállíthatatlanul ülni akar, valahányszor ölbe vesszük. Szuper cuki, és így egy új szemszögből is szerethetjük – tarkóját csodálva. Továbbra sem kedvence a hason fekvés, de gyönyörűen tartja a fejét, nyúlkál az előtte lévő játékokért, és mintha már kezdetleges alapmozdulatokat próbálgatna a kúszáshoz, gonolok itt a fenekének emelgetésére, térde felhúzására. Nagyon ügyesen fog, főként bal kézzel nyúl a tárgyakért, így nem kizárt, hogy bal kezes lesz, de persze ez még sokára fog eldőlni.
23
Az 1000 wattos mosoly ereje
Ha meglát minket, mosolyog. Ha meghallja a hangunkat, mosolyog. Ha beszélünk hozzá, puszilgatjuk, mosolyog. De mosolyog másokra is, idegenekre, vidám, boldog baba. Imádja a saját tükörképét, imádja ha kicsit gyurmázzuk, egyre szebben, egyre cukibban kacarászik, s bár még azt az igazi göndör babakacajt nem mutatta be, de mi már attól is olvadunk, ahogy óriásira tátja örömében a száját.
Mindenre rácsodálkozik, ha felvesszük, csak kapkodja a fejét, nem győz betelni a környezetével, minden érdekli, bármi leköti. Kifejezetten szereti a kezünket vizsgálgatni, szorongatni az ujjainkat, vannak kedvenc játékai, amiket könnyedén meg tud markolni, és elnézve, bizonyára finom is. Az utóbbi hetekben önmagához képest elég sokat hisztizett, amit a többi tünettel társítva (enyhe nyáladzás, ökölrágás, egynap több kaki) arra gondoltam fogzik. Mindenképpen rá akartam fogni a fogzásra az én tündérbogyó gyerekem hirtelen jött, idegörlő hisztijeit, de a gyerekorvos megállapította, hogy még odébb vannak azok a picike kis gyöngyszemek. Szóval nem foghatom a fogzásra, amikor elkezd nyekeregni, annak ellnenére is, hogy minden stimmel – evett, ivott, kaki volt, aludt, tiszta a ruha. Egy kicsit fárasztóbb lett ezáltal a napunk, vagyis inkább nekem lett nehezebb, edzenem kell az idegeim, és több türelmet tanulnom… meg jól esne egy mamis off délután. :)
Hoztál nekem ham ham, Züm Züm?
Éééés igen, elkezdtük, mi is a hozzátáplálás mezejére léptünk! És igen, le fogom írni minden egyes alkalommal, hogy hozzátáplálás, mert a ht rövidítés engem épp annyira zavar, mint amikor valaki az edzés szót edzinek rövidíti. Ez ilyen sajátos dili. Szóval, átbeszéltük a védőnővel a dolgot, bár igazság szerint nem arra voltam kíváncsi, hogy mit és hogyan adjak neki, hanem hogyan váltsak ki komplett evést, és hogy melyiket és mekkora mennyiséggel. Fogok írni bővebben, egy külön bejegyzésben, sőt, még videót is hozok majd Nektek Dani első almapürés élményéről, mert nagyon cuki volt. Muszáj volt megörökítenünk, az utókornak. ;)
PicMonkey Collage
Szerencsére azt mondhatom, hogy Dani egészen nyitott az új ízekre, ügyesen eszik, bár bele-belenyúl a szája felé közelítő kanálba, amit aztán szétken, vagy két falat között kicsit az öklét is megcsócsálja, aminek a végeredménye, hogy minden maszatos lesz. De sebaj, murisak ezek az etetések, kell a kihívás.
Izgalmas hónapon vagyunk túl, több szempontból is, és innentől úgy érzem még inkább gyorsulnak majd az események, hiszen lassan ülni fog, az értelme is egyre szerteágazóbb. Nagyon izgalmas látni ahogy napról napra fejldik, és hirtelen előáll a kis trükkjeivel.

6 megjegyzés

 1. Máris 5 hónap? Tündéri kispasi😍

  VálaszTörlés
 2. Irtó cuki s tényleg most változott a legtöbbet. Amúgy nyugodtan fogd a fogzásra, mert Beninek pl. 3 hónapos korától jött a foga, 9 hónaposan még mindig 0 foggal áltunk. Dokink mondta, hogy attól mert még nincs fehér csík, nem pár nap múlva töri át az ínyét a foggyökerek mozognak ott lenn, ami bizony fájdalmas móka. Plusz mi hordtuk ugye Dévény tornára s mondta ott is a csaj, hogy ilyet még nem látott, pattanásig volt neki feszülve hónapokig az ínye, mégis foga csak 9,5 hónapos lett :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazság szerint nem vészes a helyzet, csak ahhoz a nyugis, csöndes, jófej önmagához képest nyűgösebb lett, vagy inkább hisztisebb. :D Elkapatott minket, és most rosszul esik, hogy nem olyan "jófiú" mint az első 3-4 hónapban. :D

   Törlés
 3. Kis mosolymanó :-) Dalma is csak akkor forgolódik, ha éppen olyan kedve van. Hason ég mindig nem szeret lenni, de beszereztem egy fitt ballt, ezen hasaltatom, hintáztatom...elég jól elvan rajta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dani elvan már egész sokáig hason, amíg bírja tartani magát, addig nagyon is élvezi, de ahogy nehéz lesz a bucija, onnantól jön a hiszti. :D

   Törlés
 4. Édes baba. Hát ha néha nyűgös, előfordul, nekem sincs mindig jó kedvem. Az első évben mi sokat fotóztunk, sajnos egyre kevesebb a kép, amit előhívunk, még kevesebb, pedig szeretik a gyerekek nézegetni magukat.

  VálaszTörlés