Ugorjunk fejest a mosható pelusokba!

augusztus 23, 2016

A mosható pelenkák kapcsán sokakban felmerülhet, főleg az idősebb generációnál, hogy ugyan miért is akarhat egy mai mami pelenkákat mosni, küzdeni a barna macikkal és foltokkal, mikor az eldobható pelenkák világában csak két mozdulat a pelenkázás. Kényelmes, gyors. És nyílván jogos is lenne a kérdés, ha az elmúlt években nem változott volna akkorát a mosható pelenkázás, hogy (szinte) olyan könnyű legyen, mint az eldobható pelenkák használata.
timthumb
Nem emlékszem már, mikor futottam bele elősőnek a témába, csak azt tudom, hogy hetek óta olyan mérhetetlen módon rá vagyok állva a mosható pelenkázás témakörére, hogy azóta számtalan oldalt könyvjelzőztem le, több fb csoport tagja is lettem, és megannyi fórumot mazsoláztam át, hogy minél többet megtudjak a típusokról, az egészről.
És hogy mi szól a moshatózás mellett? Van néhány, lássuk:
Egyrészt, ha okosan csinálják akkor nagyon sokat lehet spórolni. Hinnétek vagy sem, de több százezret elkölt egy család pelenkára míg a pici szobatisztává nem válik, még akkor is ha sikerül mindig akciósan vásárolni. Ha belegondolok, hogy Dani pelusa átlag 55-60Ft/db, napi 6-7-et használunk és kb. 2 éves koráig kéne pelusozni, az közel 300 E Ft. És itt még szó se esett pl. popsikrémről, ami egyébként nem kell ha mosható a pelus(!) vagy arról ha egy családban több baba is van. Egy szett mosható pelus ezekkel a számokkal ellentétben a szobatisztaságig simán kijönnek 60-100 E Ft-ból – nyilván márka és típusa válogatja, de akkor is jóval kedvezőbb. Plusz akár a kistesó is örökölheti a pelusokat… Számtalan kalkulátor található a témában, és meglepőek az eredmények, ha érdekel két példa, ide és ide kattintva Te is számolgathatsz!
Viszont vigyázat! A mosipelus gyártók atomcuki mintákat dobnak időről időre piacra, ami vásárlási függőséget okozhat, és könnyen el lehet csábulni, és szükségtelenül nagy mennyiségeket fel lehet halmozni. Szóval tényleg kell azért egy belső önkontroll, ha a fő cél a spórolás.
Másodszor, hamarabb és könnyebben válhat szobatisztává a gyerkőc. Nem hiába lettünk mi magunk is 1.5-2 évesen szobatiszták míg anyukáink bőszen főzték, mosták a tetrapelusokat. Az eldobhatókkal ez az idő több mint egy évvel is kitolódhat, mert a babák nem érzik kényelmetlennek az eldobhatókat az óriási nedvességfelvevő képességük miatt. Természetesen nem elvárás, hogy minden baba 1.5 évesen szuper szobatiszta legyen, és szerintem erre a babáknak is meg kell érniük ahogy pl. a hozzátáplálásra is, nem szabad erőltetni, de nyilván sokkal kényelmesebb kicsiknek és nagyoknak is, ha már nem kell a pelenka…
Harmadszor, a mosható pelenkával nem termelsz szemetet. Engem megdöbbentett, hogy a veszélyes hulladék 30%-át világszerte az eldobható pelusok képzik! Nem vagyok óriási “mentsük meg a Földet” típusú környezetvédelmi élharcos, de azért amennyire lehet, szeretek odafigyelni, és azért lássuk be, ilyen téren nagyon durva számokról van szó. Egy otthonunk van, ezt öröklik a gyerekeink, és azok gyerekei. Illendő lenne nem tönkretenni a következő generációk számára, és ha szélesebb körben terjedne a mosható pelusozás jelentősen csökkenthetnénk azon a 30%-on.
bolyhoska_pelus3
Forrás: bolyhoska.hu
Negyedszer, a pelusok többsége olyan természetes anyagokból készülnek, mint pl. a pamut vagy a kender. Nem csak kényelmes a piciknek, de lélegzik is a pelus alatt a bőrük, ez pl. fiúk esetében a herék hőmérsékletét tekintve fontos szempont. Kevesebb eséllyel lesz a baba bőre ekcémás, és pelenkakiütéssel is elég ritkán találkozni mosipelusosok körében. Épp ezért popsikenőcs sem kell. Mi anyukák pedig felelősen igyekszünk nevelni és vigyázni a gyerekeinkre, és ez egy nagy piros pont a mosható pelusoknak.
Ötödször, mint említettem fentebb, gyönyörű minták között válogathatunk, ami ezáltal öltözteti is a babát. Mert hát lássuk be, imádunk olvadozni a látványtól, mikor édibédi ruhákban pompázik a csemeténk. Nem tagadom, én magam is már tucatszor vásároltam úgy Daninak, hogy annyira aranyos volt az adott darab, hogy azt nem hagyhattam a polcon.
Oké, ez mind szép és jó, de azt a pelust ki kell mosni, nem teszi ez mégis macerássá az egészet? Nem, mert nincs szükség főzésre, eltárolható pár napig a szennyes egy vödörben is, a kaki könnyű eltávolításához pedig már olyan apróságok lehetnek segítségünkre, mint a kakifogók. Gyakorlatilag csak egy leheletnyivel több vele a munka, mint a sima eldobhatókkal, és sok típus apabarát is.
 PicMonkey Collage
Engem ezek az érvek, és a sok sok pozitív tapasztalat meggyőztek, belevágunk a mosizásba. Alig várom, hogy végre belevessük magunkat, és hogy persze beszámolhassak a tapasztalatainkról. Szeptemberben a Pici Piacon, személyesen szeretném megvásárolgatni a kezdéshez szükséges darabokat. Kifejezetten a Bolyhoska standja érdekel, hiszen a Bolyhoska.hu weboldalon kezdtem el elsőnek foglalkozni a témával, onnan indult minden. A Pici Piac facebook oldalán keresztül találtam rájuk még hónapokkal ezelőtt.  Már “előjegyeztem” magam vásárlásra és tanácsadásra Anikónál, aki a webshopot üzemeteti. Nagyon nagy elvárásaim vannak az ügyben, és nagyon lelkesnek érzem magam.
Nagyon szívesen olvasnám a Ti tapasztalataitokat, próbáltátok-e már a mosható pelenkázást, ha igen, bevált-e, melyik típus a kedvencetek, mi a kedvenc márkátok? Meséljetek nekem odalent kommentben, jöhetnek a tippek, észrevételek és vélemények!

18 megjegyzés

 1. Csodájára járok annak a gyereknek, aki 1,5 évesen szobatiszta lesz. Nem lesz. Én sem voltam ennyi idősen. Nem is kell. Anyósom mesélte, hogy rákötözték a gyereket a bilire, nyáron meg pelenka meg minden nélkül voltak a kertben. Utáltak mosni, kézzel, keverőtárcsással és mindent megtettek, hogy szobatisztuljon a gyerek. Erőszakkal. 3 éves korára kellene a gyereknek megérni a szobatisztaságra, de ez is csak egy körülbelüli adat, nem igaz mindenkire. Szóval ne a pelustól várd, hogy 1,5 évesen szobatiszta lesz a gyerek. Egyébként tényleg aranyosak a mosható pelusok, több gyereket kiszolgálnak. Én nem használtam popsikenőcsöt, sőt testápoló sem kellett a gyerekeknek, szép a bőrük, de ez inkább genetika.
  Szerintem ritka, aki annyira mosható peluspárti, hogy csak azt használ, a többség kombinál, pl. utazáskor nem viszi haza a metrón a használt pelust. De kisebb mérgelődés, ha az újonnan feladott pelusba rottyant a gyerek, mert csak dobod a mosásba. Kíváncsi vagyok, mik lesznek a tapasztalatok, szerintem mindegyiknek van előnye, nem kell a papírpelust rossznak beállítani, elvégre akkor használjunk mi is mosható betétet meg tampont, az micsoda szeméthegyet okoz, mi?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én 1.5 évesen szobatiszta lettem, bátyám 2 évesen, mindezt úgy, hogy anyukánk nem volt egy diktátor típus, tényleg nem erőltette ránk a dolgot. :) Nem akarok semmit én sem Danira erőltetni, nem várom hogy 1.5 vagy akár 2 évesen már szobatiszta legyen, de ha úgy alakul, hogy korán elkezdi érdekelni a dolog és úgy látom hogy nyitott - ahogy pl. unokaöcsém is aki bő 2 éves korára lett szobatiszta, pedig ő a mai eldobható pelusos világ gyermeke - akkor nem fogom húzni az időt, és megpróbáljuk a dolgot. De nem kötözöm majd a bilire az tuti. :D

   Nem rossz az eldobható sem, sok-sok anyukának könnyíti meg az életét, így hogy ha be is válik a mosható, lesz elfekvőben pár eldobható is biztos. Lehet, hogy azt mondom majd, "hagyjuk a **csába a mosizást, nem nekünk való", de mindenképp meg akarom próbálni, tapasztalatot szerezni arról az oldalról is, mert ha jobban bejön miért ne váltanánk. :)

   Egyébként mosható betét létezik, de az valahogy már a túl bizar kategória nekem is. :D

   Törlés
  2. Nem vitatkozom, csak kérdezz meg anyukákat. Nem 50 felettieket :) Már én sem emlékszem, mi volt a gyerekek másfél éves korában. Sokan még ovis korra is csak nappalra szobatiszták. De ez valahogy mindig csak akkor derül ki, amikor a gyerek már iskolás. 9 éve olvasom a babás blogokat, iskolás gyerekeim vannak, de valahogy még mindig az jött le, hogy 2,5 éves kor előtt anyuka csak magát szívatja, ha leveszi a pelust, mert a gyerek vígan elvan a pisis bugyiban.
   Ha még akartok gyereket, az árát biztos be fogja hozni a pelus, cipelni sem kell mindig a nagy csomag pelenkákat, ez kimaradt az előnyök közül. Nekem fura, hogy 30%-a a szemétnek pelenka, hiszen a világ kiváltságos felén csomagolják csak papírba a babát. Ami még jó megoldás lenne, már kapható is, a lebomló pelus, csak hát drágább volt, mikor nekem kellett, szóval nem vettem. Nem is értem, miért gyártanak nem lebomlót, a műanyagosoktól meg a hideg rázott, egyszer kaptunk olyat ajándékba, na az sosem bomlik le, a gyerek meg zizgett, mint a nylonzacskó, rémes volt.

   Törlés
  3. Hát figyi, meglátjuk mikor lesz érett a gyerek a témára, ha 2 évesen akkor 2, ha csak 3 akkor három, ehhez a projekthez nagyban kell az ő közreműködése is, erőltetni nem akarok semmit. :D És igen, szeretnénk még majd két kistesót is, így ha beválik a mosizás, akkor az az évek alatt sok könnyebbséget jelenthet, anyagi téren főleg.

   Több helyen is utána olvastam, mert nekem is kicsit hihetetlennek tűnt. Veszélyes hulladéknak minősül a használt pelus, szóval ne az összes világmindenség szemetének 30%-a, hanem "csak" a veszélyest nézd. De mindegy is, nem ez a fő ok számomra hogy kipróbáljuk, csak azért elég érdekes ez a rész is. :) A lebomló tényleg nem lenne rossz, de marha drága...

   Törlés
 2. Bár én nagyon élvezem a papírpelenka minden egyes előnyét s meg se fordulna a fejemben moshatót a gyerekre adni, azééééééért az a képregényes.... Aaaaaaaaaahhh... a színe is, a mintája is...KELL :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye, elég csábító? :D Nekem is az a kedvencem, de próbálom moderálni magam, és első körben nem a cukiságra utazni, mert kár lenne felhalmozni mindenfélét ha nem válik be a dolog. :D

   Törlés
 3. Na, hát tök jó, hogy kipróbáljátok! Sok sikert hozzá!
  Én ésszel kezdtem úgymond, szóval környezetvédelmi megfontolásokból, illetve mert tényleg sok-sok pénzt is meg lehet spórolni, ebben biztos vagyok. Gusztusom nem volt hozzá, azaz eleinte mindig drukkoltam, hogy nehogy beletojjon, de persze ez hülyeség és totál megedződik az ember, na meg a hozzátáplálással alakultak a "dolgok" és minden egyszerűbbé vált. Viszont vannak nagyon jófej Barátnőim, akik mind mosiznak, szóval előttem többen jártak jó példával és bíztattak, megmutatták a dolgokat, sőt, a kezdő szettet ajándékba kaptuk, ami hatalmas lökést adott...
  Én a prefiket szeretem, betéteket elvétve használok és most csak külsőim vannak. De abból többféle (cuki mintás). Jó kipróbálni a fazonokat - persze mindenkinek van lélektani határ, hogy mennyit költ egy külsőre (mint a körömlakkoknál :-P), de már millió féle van, széles határok között. Friss tapasztalás, hogy változik a baba alkata (feláll-megcombosodik), akkor addig jól bevált fazonok egyszerre rémesen állnak. Akkor lehet újra kísérletezni.
  Nekünk a Bambino Mio (ebből 3 van) nagy kedvenc volt, most kicsit problémás a fent említett dolog miatt, de várom, hogy belenőjön a 2. méretbe, és szerintem ismét király lesz. Aztán ott az ajándék Milovia, hát az csúcsszuper pelus, annyira minőségi - de nekem már túl drága. Van 2 Blueberry Coverall is, najj, rém aranyos mintákkal, nagyon bevált. Van 2 Bambinex, azokat elképesztően akciósan vettem, darab-darab, bajom nincs velük, de semmi extra, meg az egyik sima fehér, szóval tényleg semmi különös. Kipróbáltam a csónakos g-t is, de az nagyon megnyomta mindig a baba bőrét. Tudom, hogy vannak praktikák, de annyira nem voltam oda érte. JA, ami még hasznos, hogyha az ember tud varrni. Anyukám sokféle belsőt (prefiket, betéteket) varrt már, próbaüzem, mindig mondom mi a tapasztalat és aszerint javítgat rajtuk. Így aztán főleg olcsó...
  Illetve a fb csoportok között van adok-veszek, és hát pazar pelusokra lehet lecsapni jó áron. (vagy ha valami nem jött be, el lehet adni és akkor nem buksz rajta...)
  Szóval ez örök kísérletezés, de jó, egyre jobban élvezem és nem, nem, nem leszek külső-gyűjtő, mert akkor úgy érzem, oda az eredeti lényeg és cél.
  Na a tárolás kicsit para (én a szagokat nehezen viselem), meg a tisztításra oda kell figyelni, kellenek a speckó mosószerek (ami nem drágább, mint a sima), és jó, ha van napos hely, hogy ki lehessen tenni őket, de minden megoldható szerintem.
  Szóval hajráááá, remélem, a blogon is beszámolsz majd a tapasztalatokról!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Alapvetően nekem is a külső+belső kombó a legszimpibb, valahogy azt érzem a legtisztithatóbbnak vagy nem is tudom. Épp azokat a márkákat említed amiket ki akarok próbálni, gondoltam kezdésnek veszünk egy Bambino Miot, egy Blueberryt meg egy Milovát, és akkor ezekhez többféle belsőt, hogy próbálgassuk melyik a tuti nekünk. Dani egyébként nem egy nagyon durván, hátaközepéig kaksis típus, legalábbis eddig nem volt szinte durva baleset amiről néha mások írnak, hogy még a plafont is összefossa a gyerek. 😁 bár a fogzás és hozzátáplalás is ezután jön... pisi téren is éjszaka után is alig van valami a pelusban. 😁 tárolásra már kinéztem egy jó kis ikeás fedeles tárolót ami ötöde a pelenkás vödröknek de a tudása ugyan az. 😁
   Mindenképp beszámolok róla, gondoltam hogy duuurva részletekig menve,minimális cenzúrával, mert egyrészt szerintem ez az egész tök buli és hátha másnak pont az az extra infó kell majd. 😊

   Törlés
 4. Na, csak eljutok én is a kommentelésig! :) Először is tök jó, hajrá mosisok!! :)
  Melinda már mindent leírt helyettem (báááár nem értem a speckó mosószereket... Pontosan mire gondoltál? Mi ugyanazzal az alap cuccal mossuk őket, mint előtte bármit, egyedül a perkarbi a más, de az olyan olcsó, hogy kb nem oszt nem szoroz. Tényleg érdekel. :)) Én egy dolgot tennék hozzá. Szóval a helyedben nem vennék újonnan pelusokat, mármint külsőket. Egyrészt anyagi megfontolásból tenném ezt, mert én úgy voltam vele, még a szülés előtt, hogy ugyan rettenetesen tetszettek bizonyos minták, de fogalmam nem volt, hogy hogyan is fog ez kinézni a valóságban... Így vettem egy párat használtan, és volt ami bejött, volt ami nem. Utána abból ami bejött, vettem párat újonnan is, ami meg nem, abból nem. Nem olcsók a pelenkakülsők, és szerintem (ha már a spórolás az egyik érv, ügye...) a használt is ugyanolyan jó próbának. Illetve mindig cél a tudatos vásárlás is, akkor meg minek szabaduljak rá egy csomó új cuccra, amik lehet hogy nem is fognak bejönni? Az olcsóság mellett azért is szeretem most pl a használtan vett pellákat, mert szuperek homokozóba, betonon kúszásra/mászásra, ilyesmi. Dani még pici, még nem mászkál és nem homokozik, de megnézem én azt az anyát, aki a vadiúj Milovia külsőt leengedi a fenekét húzó babával a betonra. :D Erre tökéletesek a használtak...
  A belsőkkel más a helyzet, azokból én újakat vettem főként, de azokkal nem is kockáztatsz akkorát.
  Egyébként azért is jó a használt, mert pl én úgy jártam az első Blueberry külsőmmel, hogy tök hosszú idő (jó, max egy hét :D) volt, mire ráéreztem, hogy hogyan is patentoljam, merre állítsam, stb, hogy jól álljon Jakabon. Bevallom, a próbálgatás alatt többször jutott eszembe, hogy hát én soha többet ilyet nem. Láss csodát, már három van itthon, mert végül ráéreztem, és vettem még kettőt. :) (Ezek már újak voltak.) De mi van, ha nem jött volna be, és elköltöttem volna 6ezret a semmire? (Tudom, mondják, hogy de hát el lehet adni, de ügye ki tudja azt biztosra...)
  Na mindegy, én csak ezt a szempontot szerettem volna behozni még. :) Egyébként hajrá, kíváncsian várom a tapasztalataidat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem ügye, hanem ugye! Vagy tán "gügye" vagy? Nagyon idegesít, máshol is láttam, hogy így írtad.

   Törlés
  2. Igazán nem akarlak elkeseríteni, de felkeltette az érdeklődésemet ez a fontos kérdés, és ha már szóba jött, utána olvastam.
   Íme: "Mi a helyes?
   Helyes az, ami megfelel a közösség nyelvhasználatának. Ma azt mondhatjuk, hogy nincs olyan közösség, mely egységesen az ügye-t használná az ugye-vel szemben, vagy akár egyenrangúként kezelné a kettőt. Ebből a szempontból tehát azt mondhatjuk, hogy az ugye helytelen. (Pusztán azért, mert az ugye az „eredeti”, az ügye még nem lesz helytelen: ilyen alapon az ugye is helytelen lenne, és csak az úgye lenne a helyes.)
   Más kérdés, hogy az ügye kialakulása természetes folyamat, így könnyen elképzelhető, hogy egyre többen fogják használni, és végül ez is teljesen elfogadott lesz, esetleg kiszoríthatja az [ugye] ejtést. Ettől még írásban sokáig megmaradhat, hiszen nem egy szót írunk másképp, mint ahogyan ejtjük őket. Sőt, az is elképzelhető, hogy az írásból visszatér a beszélt nyelvbe is, hiszen sokan gondolják, hogy a szavakat úgy kell kiejteni, ahogy írjuk őket.
   Összességében tehát arra biztatnánk mindenkit, hogy ha számukra az ügye a természetes, akkor használják nyugodtan!"
   Idézet innen: http://m.nyest.hu/hirek/ugye
   Éljen a kis nyelvészeti kitérő! :)

   Törlés
  3. "Az is természetes, hogy olvasónk írásban nem érzi helyénvalónak az ügye alakot. Ennek egyszerűen a minták hiánya az oka: ezzel a formával írásban nem találkozhat (legalábbis nem ebben a jelentésben)." Rajtad kívül még senkinél sem láttam, nagyon bizarr.

   Ügye= valaminek/valakinek az ügye.

   Törlés
  4. Sajnálom, hogy ennyire nehéz ezzel együtt élned, javaslom hogy ezentúl ne olvass el semmit, amit írok. Bár fogalmam sincs hol olvashatnál még, hiszen valószínüleg nem ismerjük egymást.

   Törlés
  5. A rögtönzött nyelvtanóra után visszakanyarodva a pelusokhoz, megmondom őszintén, direkt nem szeretnék használt pelussal kísérletezni. Nem tudom konkrétan megmagyarázni miért, de vannak dolgok, amik esetében a használt nálam nem opció. Ez pont olyan, hogy használt babakocsit sem szerettem volna. Két három márka külsőit szeretném több belsővel próbálgatni, ha nem jó, akkor eladom, nekem ez nem okoz gondot. Tudom, hogy anyagilag nem ez a legcélravezetőbb megoldás, de nem is a spórolás a fő cél (bár ha beválik, még így is sokat megtakaríthatunk), nem az győzött meg a mosható kipróbálásáról.

   Alapvetően a külső+belső megoldás a szimpi, valahogy azt érzem számunkra működőképesnek, de majd meglátom élőben a Bolyhoskánál, ha megnéztem személyesen mindent, meg átbeszélem Anikóval mit ajánl, mert lehet kezdésnek mást próbálunk majd. Ki tudja, kiderül. :)

   Törlés
  6. Teljesen megértem, csak gondoltam ez is egy szempont. A külső+belső általában bejön, esetleg még az AIO-kra néznék rá talán. :)

   Törlés
  7. Igen, az AIO egyszerűnek tűnik, nézegettem is, csak valahogy az én agyamban úgy áll össze, hogy a legalaposabban úgy tudom tisztítani, ha szétszedhető a cucc. :D Tudom, fura, ezért is akarom megnézni élőben melyik milyen, hogy épül fel, hogyan tisztítható stb... lehet AIOkkal jövök haza a piacról és elvetem a külső+belső opciót. Vagy is-is. Nem tudom. Olyan ez a döntés, mintha egy folyót kéne átúsznom, és csak állnék a parton, nézegetve, hogy hol próbáljam meg, mert ránézésre mindenhol ugyan olyan széles és mély, és erős a sodrás. :D

   Törlés
  8. Jó a hasonlat! :) az AIO-kkal nekemis ez a bajom, hogy nehéz elképzelnem a tisztításukat. Egy mondjuk van, de az újszülött, szerettem. :) az is tök jó amúgy, hogy elmész, és élőben megnézed, én is így kezdtem anno, egy barátnő mutogatta meg a készletét. :)

   Törlés
  9. Nézegettem online a dolgokat, meg rengeteg mindennek utánaolvastam már... de inkább nem merülök már jobban bele, majd személyesen. Az elején, "hű, mennyire nagy falat ez, te jó ég... mi az a zsebes? mi az hogy pul?" aztán mikor kezded jobban megismerni a típusokat, meg hogy hogyan működnek, akkor "áh, nem is vészes, értem én ezt, simaliba" aztán ezen felbuzdulva belemélyülsz jobban és már a házi kotyvasztású mosószereknél fogod a fejed, hogy "bakker, mégsem tudok semmit...". :D

   Törlés