Negyed éves kisnagylegény

augusztus 11, 2016

Eltelt egy újabb hónap, Dani betöltötte a 3 hónapot, negyed éves lett a mi kisemberünk, aki már nem is olyan nagyon picike. Az újszülött képein mélázok olykor, milyen kis pöttöm volt, most pedig már megduplázta a súlyát, hosszban is nyúlt sokat, és nem akarok megint azzal jönni, hogy “degyorsantelnekanapok” és hogy “hovalettazelmúltháromhónap?”, de akkor is k***a gyorsan telnek a napjaink és basszus… hogy elillant ez a negyed év! :D
20160804_101112
“Ilyen babát mi még nem láttunk!”
Dani az a baba, aki miatt félig irigykedve félig pedig szúrós szemmel nézhetnek azok az anyukák, akiknek nem olyan egyszerű az élet a babájukkal. Lassan megszámolni sem tudom, hányan mondták már, hogy ilyen kis nyugis gyerkőcöt nem láttak még. Barátnők, ismerősök, mind szerencsésnek neveznek minket, mert akárhova megyünk együtt, szinte egy hangja sincs a cuki gügyögésen kívül. Akár egy fagyizós barátnős séta, akár egy kávé valami kiülős helyen, egy ebéd, bármi belefér, mert Dani nagyon jól elvan ilyenkor a babakocsiban, nézelődik, beszunnyad, aztán újra nézelődik. Ha teli a pocak, akkor sok gond nem lehet!
Az éjszakai alvások is egyre nyúlnak, napról napra változik az átlag ébredési idő. Jobbára este 20.30-21 óra között kerül fürdés és vacsi után az ágyba, és most jelenleg 5.30-6 óra között ébred, de produkált már 7 órát is. Ekkor 15 perc alatt beszippant egy adag kaját, büfizünk, és jön közénk a nagyágyba, ahol 9-ig még rápihenünk a dolgokra összebújva. Így azt kell mondjam, szinte teljesen kipihentek vagyunk Atival. #sorrynotsorry
danimaci
Dani személyiségfejlődése úgy látom eddig az anyukám elmondása szerint az én gyerekkori személyiségem irányába indult el. Önmagában is jól eljátszik, nem igényel állandó figyelemlekötést részünkről, ami nekünk nagyon jól jön, hiszen míg Ő a játszószőnyegről lelógó fura lábatlan oroszlánfigurával cseverészik addig mi nyugodtan végezhetjük a dolgunkat a lakáson belül és kívül is. Nem zavarja a zaj, sőt, a fűnyíró hangjára talán még jobban is alszik. Tényleg ritkán hisztizik, és ha mégis, az is hamar elmúlik illetve gyorsan orvosolja egy kis víz, egy kis babusgatás vagy a cumi.
Hékás, egy hete ez még lógott rajta!
output_wpHiwUA várandósságom során számtalan alkalommal hallottam (sok más okosság mellett), hogy nőni fog a gyerek mint a gomba, és lesz olyan cucc, ami talán már alapból nem lesz jó rá, ehhez képest az elején még az  50-es méret is lógott. És valahogy olyan lassan akart beindulni a dolog. Ott néztem, hogy a szupercuki 56-os ruhák mikor lesznek már jók rá. Kár volt elszólnom magam fejben, mert épp tegnap este konstatáltam, hogy szinte minden rugdalózója passzentos. Mi a fene!?
Mert bizony ez a kisember már olyan nagyfiú, hogy azt kell mondjam, a mi gyerkőcünk is gomba üzemmódra kapcsolt. Az imádnivaló kis csirkelábak amikkel hazajött, ma már puha párnás hurkákká dagadtak, a pofi alatti kis finom tokácska pedig a leginycsiklandozóbb puszimágnes amit valaha láttam, arról nem is beszélve, hogy azokat az édes kis vállhusikat se a szél hordta ám össze! Szóval jó húsban van, na. Az étvágya épp most ugrik meg, napi 5-6x eszik, alkalmanként most már 130-150 ml-t.
Paramami vs. Lazaanyu
Többször említettem már, hogy Dani kétcsíknyi létezése óta szinte maga vagyok a megtestesült nyugalom, a “minden rendben van” hozzáállás kellő magabiztonságot adott. Egészen eddig. Elég egy rossz szó, egy apró megjegyzés olyasvalakitől, akinek a szava fontos, és máris beindul a gépezet, ami a lazaanyuból egycsapásra paramamit varázsol.
Július elején a két hónapos konrtollon a gyerkemorvosunk is megjegyezte, amit már a neonatológián is említettek, hogy Dani a bal oldalát jobban preferálja. A feje szinte mindig balra volt, a forgatástól független valahogy mindig ott kötött ki, azt szereti. Ettől láthatóan laposabb lett az az oldal. A neonatológián a hölgy, aki megvizsgálta Danit, javasolta hogy többet legyen jobb oldalt, ellensúlyozzuk a dolgot, így is tettem, kibarikádoztam a gyereket, és úgy gondoltam, jó lesz. Aztán a háziorvos is megemlítette, hogy úgy látja, a bal oldalt preferálja a gyerek, tornáztassuk kicsit, mutatott feladatokat (ülésbe felhúzás, hasrafektetés, forgatás, stb). Ezeket csinálgassuk, hogy erősödjön a nyaka, é hogy most még nem problémás a dolog, ezzel elkerülhetjük a gyógytornát. És puff! Ez a szó beégett az agyamba.
Azóta minden pelenkázásnál megy az ülésbe felhúzás, jobbra fektetem le mindig, jobbról foglalkozunk vele, és úgy látom, sokat fejlődött is, bár még mindig inkább balpárti, de egyértelműen nézelődik erre is-arra is. Hason viszont nem szeret lenni, és a fejét még nem tartja annyira biztosan, még meginog.
Mikor olvasom, hogy egy 3 hónapos babának hol kéne tartania, miket kéne tudnia, vannak pontok, ahol gondolatban teszek egy pipát, de máshol csak a kérdőjel marad bennem. Persze sok helyen írják, hogy ha koraszülött a baba, akkor inkább a korrigált korát vegyük alapul, így egy hónapot le lehet faragni, úgy jók vagyunk, de az aggódás magja valahogy mégis befészkelődött, és néha elburjánzik, főleg ha látsz egy 2 hónapos full anyatejes kislányt aki simán tartja a fejét, és aki 2 hónap alatt 10 centit nyúlt és már majdnem duplázta a súlyát is. Akarva akaratlan hasonlítgatsz. Aztán meg parázol. És lesed a fiad, és akarod, hogy csinálja, amit elvileg neki kéne. Aztán meg magadra szólsz, hogy “állítsd már le magad, mindent meg fog tanulni a saját tempójában”. Gyerekek… ez így sokszor tiszta Jekyll és Hyde. Ez már mindig így lesz?
6tag_090816-173421
Ki ez a nő a tükörben?!
Nem zavar, hogy csíkos a hasam. Nem zavar, hogy lógósabb lett a mellem annak ellenére is(!) hogy nem tudok szoptatni. De 83kg vagyok gyerekek. Phej, az már nem semmi, ugye? Mondjam mellé azt is, hogy csak 158 cm magas? Csak hogy drámaibb legyen... Szóval 70 kg-al, már alapból némi túlsúllyal indult a várandósságom, 91-92 kg-al mentem szülni, és most bő 3 hónappal később 13 fennmaradt. Pont annyi amiennyivel kijöttem a kórházból. Voltam már régen 80, de fél év alatt lement 15kg kisebb életmódváltással, könnyedén. De eltelt lassan 10 év. És rá kellett jönnöm, nem olyan már minden mint akkor. Problémát jelent az is, hogy a pajzsmirigyem alulműködik. Mert miért ne. Most állították be a gyógyszerem, meglátjuk… de köztudott, hogy így könnyebben hízhat az ember és cserébe nehezebben is fogyhat.
Érdekes egyébként, hogy a kifogásokat kivételesen mások keresik nekem, miszerint “most szültél, mit vársz?” és hasonló “majd lemegy” mondatok hagyják el mások száját. Jólesik persze, de nem hiszem, hogy ezek mögé bebújhatnék, be se férek. :D Viccet félretéve, a tükörképem, a fotók amiken viszont látom magam, nagyon nem szimpatikusak. Döntésre jutottam; ennek a testnek mennie kell, mert ez nem én vagyok, nem érzem jól magam. A célokról, az odavezető eltervezett útról külön írok majd, mert az már más téma, de nagyon szívesen veszem mások tapasztalatát (ebben a témában is).
Még csak három hónapja vagyunk kiscsalád, még csak negyed éve váltunk szülőkké, de már el sem tudom képzelni a mindennapjaim Dani nélkül. Visszanézve, furcsán üresnek tűnnek a Dani előtti idők. :)
Kövess Facebookon és Instagramon ha még többet szeretnél látni Daniról, és a kis életünkről!

12 megjegyzés

 1. Ez már csak így lesz, egyre jobban fog Dani husisodni, de ha elindul a két lábán, akkor majd megáll a hurkásodás. Az csak jó, ha a szakemberek odafigyelnek, inkább legyen tornásztatva a baba, minthogy ne figyeljenek fel valamire. Szerintem a legtöbb gyerek nem egyformán fejlődik, lehet, a kislány szépen nő, de Dani másban ügyesebb, nem szabad belemenni a "versenybe". Ritka nyugodt baba lehet, nekem nem ilyen jutott, nagyon aranyos!
  Ha beállítják a gyógyszeredet, akkor érdemes csak a kilókkal foglalkozni, utána, addig nem sokat tehetsz, kár vádolni magad, hiszen betegség miatt van a sok kg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem nem hasonlítgatni Danit, bár szerintem ez a legtöbb anyukában legbelül akarva akaratlan motoszkál.

   Azért mindent a betegségre fogni merész lenne, mert a múltheti pöttyös gurus mcflurryt sem a pajzsmirigy erőszakolta le a torkomon. :D de egyértelműen benne van a keze a dolgokban...

   Törlés
  2. A heti egy Pöttyös Guru nem tétel. Egyébként én is azt hittem szülés után, hogy marad rajtam kg, vettem nagyobb ruhákat is, na pont a 3. hónap után eltűntek a kg-ok, szóval egyrészt sietni sem kell, másrészt meg első most az egészség, hogy beállítsák a gyógyszert. Tényleg türelmesnek kell lenni, hogy a test visszaalakuljon, nem hiába mondják ezt az ismerőseid is, egy év azért kell hozzá.

   Törlés
 2. Amikor kb 1 évesen elindul a kicsid, majd megszűnnek a kételyek. Persze kérdezik emberek, hogy beszél-e már, de az nem olyan idegesítő, mint pl a szopizik-e kérdések.
  Ahogy öregszünk gyarapodunk. Most a kisfiad a lényeg, nem igaz? Sajnos a hozzátáplálással mindig lesz egy kis ilyen olyan falatka, maradék, amit kár lenne kidobni és majd elkezd a kisfiad is etetni téged egy-egy falattal... Szóval lesz ez még így se!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsére a család tudja, hogy Dani tápszeres, idegenek meg ne kérdezgessenek ilyet, nem vagyok szívbajos, szemrebbenés nélkül bevágom hogy sültcsirkén él a gyerkőc. :D

   A maradékokkal kapcsolatban meg már most eldöntöttem, hogy nem csinálok magamból konyhamalacot, kárba pedig semmi nem megy, mert van egy szó szerint mindenevő kutyusunk, ő örül minden falatnak ami kimarad. :D Meg hát úgy gondolom, ezek nem lehetnek kifogások.

   Törlés
 3. Nagyon cuki Dani, szépen növöget :)

  VálaszTörlés
 4. Szia! Nekem 10hetes a kisfiam, de nálunk is van egy preferált oldal. :( látszik is a fejecskéjén, nekünk kapásból tornát és gyógytornász felkeresését mondta a doki... Először beszélek a védőnővel, de akármit mond én egy dévényes gyógytornászt fel fogok keresni. Te végülis tettél ezügyben valami lépést?
  Bius

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Bius! Mi a védőnő és a doki által mutatott kis itthoni tornát nyomtuk, minden alkalommal jobbra próbáltam letenni alváskor, minden pelenkázásnál felhúztam ülésbe és vissza 2-3x, sokat teszem hasra amíg bírja, és úgy látom, nagyon sokat javult a dolog, bár még mindig balpárti, és a fején is látszik egy pici asszimmetria, de a múltheti neonatológiai kontrollon azt mondta a doki ő nem lát gondot, illetve szerdán lesz a gyerekorvossal is az állapotfelmérés/oltás/ált. vizsglat, azt már meg akarom várni, hogy Ő mit mond. De egy kedves ismerősömtől már kaptam egy jó gyógytornász elérhetőségét (nem tudom hogy dévényes-e), aki nekik is segített, ha szükség lenne rá. Habár még nem 100as, de nálunk nagyon nagy javulást látok a kis tornáktól amit itthon csinálunk. De lehet szerdán azt mondja nekünk is a doki, hogy gyógytorna... nem tudom, kiderül pár napon belül.

   Törlés
 5. Szia Verus! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Tudod nekünk semmit nem mondott a doki, a csipőszűrés alkalmával jegyezte meg, hogy lapos a feje és megforgattuk-e már a kiságyba, mondtam, igen megszoktam néha fordítani a fejét de úgyis mindig a jobb oldalon köt ki.. Mondta nem így értette, de azt nem mondta el akkor hogyan. Nagyon flegma volt. Anyit bökött oda kerssünk gyógytornászt, mert még a végén komoly beavatkozást kell végeznie. Na gondolhatod milyen klasszul éreztem magam.
  Egyébként nyugodj meg mert az én kisfiam anyatejes, és mégis ez van velünk. Nem ezen múlik. :) örülök, hogy a kis Dani javulgat, ügyesek vagytok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha gondolod írj facebookon vagy emailt (Rólam főmenüsorban megtalálod az elérhetőségeim) és megadom az elérhetőségét annak a gyógytornásznak akit nekem is nagyon jó szívvel ajánlottak, bár nem tudom dévényes-e, de aki ajánlotta náluk a babóci egyáltalán nem fordította egyik oldalra a fejét. Hátha tud segíteni már csak azzal is ha megnézi a kisfiút!

   Törlés
 6. Aranyos vagy, csakhogy mi éppen az ország másik végében lakunk mint Ti. :) De felhívtam egy gyógytornászt aki itt van a városban ahol lakunk, pénteken megyünk hozzá, nagyon várom, kiváncsi vagyok mit mond. Azért persze ha esetleg nem válna be, akkor írok neked, mert a világ végére is elvinném. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valamiért abban a hitben voltam, hogy Debreceniek vagytok. Sebaj, biztos jó lesz az a gyógytornász is, és segít amiben kell. Írd majd meg, mi volt! :)

   Törlés