Merengő | Vasárnap újra vásárolhatunk. Örülünk, vagy sem?

április 15, 2016

Alapjában véve nem szokásom politizálni, nem is vagyok naprakész, de a kormány jónéhány döntése érinti a mindennapjaimat is, így a legutóbbi csavar mellett nem tudok szó nélkül én sem elmenni, legfőképp azért nem, mert igazságtalannak érzem a háborgást.
A vasárnapi boltzárlat a gondolat megfogalmazódása óta kétfelé osztja az országot. Mikor elfogadták a dolgot, ment a háborgás, és azóta is kisebb nagyobb hévvel támadják vagy épp védik az emberek ezt az álláspontot. De a legtöbben se megszokni se elfogadni nem tudták.
d9764481ddd7c136fb565dc624074b2a
Ami az én szememet rettentő módon zavarja ebben az egészben, az az, mikor a kereskedelemben dolgozókat sajnálják mások, amiért vasárnap dolgozni kell. Álljunk már meg egy pillanatra, és gondolkodjunk egy kicsit, csak a kereskedelemben munkavállalók azok, akiknek a vasárnap munkanap? Ugye, hogy nem!
Jár a vonat mert vezeti a mozdonyvetező, beáll a megállóba a busz amit a buszsofőr kormányoz, orvosok ügyelnek a korházakban és ellátnak ha szükséges, mentők és tűzoltók állnak készültségben hogy ha baj történik, indulhassanak azonnal, rendőrök járőröznek a biztonság jegyében, légiirányítók terelik vasárnap is repülő pilótákt és még sokan mások tartják mozgásban az életet a hét utolsó napján is. És ők nem csak vasárnap, de Karácsonykor, Szilveszterkor és Húsvétkor is dolgoznak! Velük mi a helyzet? Velük szemben igazságtalannak érzem a háborgást. Őket ki sajnálja vasárnap? Akkor ők is váltsanak munkát, mert nem kötelező így dolgozni? Mert hogy ez is felvetődik, mikor egymásnak feszülnek az ellentétes vélemények.
Lehet pampogni, meg lehet puffogni, hogy már pedig jár a pihenő a kereskedelemben dolgozóknak, de akkor gondolkodjunk már el kicsit azon is, hogy másnak ennyi sincs. Kereskedelemben dolgozom én is. Minden egyes szombaton dolgoztam az elmúlt 3 évben. Ha csak nem volt épp ünnep, vagy nagy ritkán szabadságom, akkor bizony benn voltam a boltban. És a törvénnyel ellentétben, ahogy illett volna, nekem soha nem volt meg a két pihenőnapom! Nem tetszett sose, fárasztó, mert 1.5 nap nem elég egy héten mindenre, arról nem is beszélve, hogy vasárnaponként már semmit nem tudtam elintézni, de lenyeltem a békát. Minden szakmának megvan a maga előnye és hátránya, és ne higgyük azt, hogy egy bankár vagy tanár, csak mert hivatalosan hétftől péntekig dolgozik, nincs munkája hétvégére, vagy estékre. Mi a helyzet azokkal az államkincstári dolgozókkal, akiknek elrendelt túlórájuk van hétvégén is, és nem hogy nem kapják vissza szabadnapban, de ki se fizeti senki.
Lehet morogni, és haragudni, de ne csináljunk már mártírokat a kereskedelmi dolgozókból. Mert akkor sorra kezdhetünk beszélni a többi ágazat dolgozójáról, mert mindenhol van valami, amibe beleköthetnénk! Azt érzem korrektnek, ha marad a nyitvatartás amellett pedig a vasárnapért tisztességes pótlék és választási lehetőség jár a dolgozóknak, hogy ki akar pluszt keresni, és ki nem.
Én örülök annak, hogy vasárnap újra vásárolhatok. Nem haltam éhen az elmúlt 1.5 évben, meg tudtam oldani más napokon is a vásárlást, de tucatszor okozott bosszúságot, problémát, és igényelt újratervezést a napom csak azért, mert vasárnap nem tudtam kényelmesen bevásárolni.

18 megjegyzés

 1. Pont azért, mert én is dolgoztam minden szombaton, nem tudtam vásárolni. És most ne a napi dolgokra gondoljunk, mert azért élelmiszert elég sok helyen lehet kapni. De pl. a mi kisvárosunkban van kínai meg kínai, és ha kellett egy cipő vagy ruha a gyereknek vagy nekem, akkor autózni kellett és most is kell. Munka után, fáradtan, este 8-ra hazaérve nagyon nem volt kellemes. Most viszont nem kell ezt csinálni, elugrunk vasárnap és kész.
  Sokan írták, hogy amikor fagyizni vagy étterembe vegyünk vagy moziba, akkor is sajnálkozunk vasárnap, vagy csak az eladókat kell sajnálni??
  Én sokkal embertelenebbnek gondolom a 10-ig tartó nyitvatartást, nekem pl. elég lenne este 6-ig is, hétvégén meg még addig sem, hiszen minden nap lehet vásárolni.
  Ami vicces, hogy a bezáráskor is sajnáltuk a kereskedőket meg most is. Akkor az elbocsátások, késői munka miatt, most meg a vasárnap miatt. Én speciel örülök, akkor is, ha nekem is be kell jönnöm vasárnap! Mert én is akarok vásárolni minden nap.

  VálaszTörlés
 2. Érdekes módon amikor elrendelték a zárvatartást, sopánkodott a kereskedő, hogy igy el kell bocsajtania az alkalmazottját. Most, hogy nyitva lehet, megint csak a kirúgasról beszél. Most akkor hogy van ez? Csak egy ürügyet kapott hogy indoklás nélkül rúghassa ki alkalmazottját, akit amugy is pofátlanul alulfizet. Másfelől egészségügyi dolgozóként nekem nincs döntésem arról hogy akarok-e hétvégén is dolgozni. De nyilván senki nem akadalyozná meg, ha találnék olyan munkahelyet, ahol ennyi pénz mellett hétfőtől péntekig, 8-16-ig kellene dolgoznom. A lehetősèg mindenki előtt adott, hogy másik munkahelyet keressen. Ja, hogy ilyen feltetelek mellett szinte lehetetlen? Azért kell keresni. Ha meg nem keresi, ne pampogjon, hogy nem talál. Lehet menni vasarnap is dolgozni. Egyébkent a nagy panaszkodas közben csak azt felejtik el mondani, hogy ők is 40 órás munkahétben vannak, magyarul ha vasárnap dolgozik, a héten lesz szabadnapja is. Örüljön neki, hogy nem kell szabadsagot kivennie, hogy eljusson az okmanyirodába vagy a bankba.

  VálaszTörlés
 3. Tök igazad van, én utáltam, hogy zárva vannak a boltok. A férjem ugye vendéglátós, őket se sajnálja senki. Mindenki bulizik, szórakozik, mikor ő dolgozik..... Nekünk a munkaköre miatt leginkább a vasárnap jöhet szóba közös vásárláshoz, így én nagyon örülök, hogy végre újra tudunk együtt is menni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a vendéglátásban dolgozóknak sincs sose megállás... mégsem mondja senki, hogy vasárnap ne legyenek éttermek nyitva.

   Törlés
 4. Felőlem minden bezárhatna vasárnap, engem az sem érdekelne. De mióta kereskedelemben dolgozom én is, meg anyukám is, azóta látom igazán, hogy milyen világ ez. Eddig legalább együtt tudtunk lenni vasárnap, de most az sem lehetséges, mert vagy ő, vagy én, vagy a nővérem dolgozni fog... Arról nem is beszélve, hogy a vasárnapi boltzár miatt meghosszabbították a hétköznapi nyitva tartásokat, de arról szó sincs, hogy most változtatnának ezen. Ott leszünk reggeltől estig-látástól vakulásig ha szerencsénk van talán 1 szabad nappal, ami alatt intézzünk el persze mindent. Nem értem ezt a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállást. Szerintem senki nem halt éhen azért, mert zárva voltak a boltok vasárnap, arról nem is beszélve, hogy külföldön ez teljesen elfogadott...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem dolgozhatsz többet, mint ami a szerződésben van, ha 40 óra, akkor az annyi, akármelyik nap is vagy.

   Törlés
  2. Az, hogy mi van a szerzodesben es mi a valosag, az sokszor nem fedi sajnos egymast. Az en munkaszerzodesemben atlagos munkarend szerepel, ehhez kepest, ahogy irtamnis, soha nem volt 2 pihenonapom egy heten de legalabb a honapban. Bar az is teny, hogy a multiknal erre jobban figyelnek, igy biztos, hogy aki nagyobb cegnel van, annak a megfelelo modon fogjak korrigalni a munkaidejet. A kis vallalkozasoknal sajnos a vallalkozok sokszor maskepp gondoljak ezt, de ez ilyen sajna. Ekkor jonnek az olyan kijelentesek, foleg fentebbrol, hogy "el lehet menni, jelentkezik majd 300 masik a helyedre".

   Törlés
  3. Így van, ahogy Vera írja. Sajnos elég sok helyen nem tartják be azt, ami a papírra van írva. Arról nem is beszélve, hogy egyébként a vasárnapért is ugyan annyit kapok, mint egy rendes hétköznapi munkanapért. :/

   Törlés
  4. Nálunk gyakori a NAV-razzia. Mikor 8 napom volt decemberben még szabiban és nem volt meg előre a munkabeosztás, eljárást indítottak. Szerencsére nem büntettek meg minket, mert mondtam, hogy direkt tartalékoltam a téli szünetre szabit és papírt kellett írni, hogy én nem akartam egyben kivenni a 14 napot, amire a törvény kötelez.
   Ahol ilyen szabálytalanságok vannak, amit írsz, onnan talán jobb is lelépni, mert főleg ha később a gyerek miatt fogsz hiányozni (most pl. sztrájk, anyák napja, betegség), nem fognak gondolkodni, hogy te mennyire voltál lojális, azt nézik, nekik van-e hasznuk belőled.

   Törlés
  5. En ahogy irtam is, orulok az ujva nyitvatartasnak, de szerintem minden vasarnap dolgozonak jar a magas potlek, nem csak a kereskedelemben, minden munkateruleten ahol vasarnap is munkanap lehet. Nem csak a kereskedelwm sajatossaga a vasarnapi munka, ahogy irtam is, marha sokan dolgoznak olyankor. Ez ilyen, ez bizonyos munkateruletek hatulutoje. Cserebe jarjon tisztesseges ber.

   Törlés
  6. Pontosan ez a baj, amit írtál, hogy nincs tisztességes bér. Többek között.

   Törlés
  7. Viszont ez a probléma a politikusokat és barátait leszámítva minden tisztességes dolgozót érint, akár kereskedelmi dolgozó, akár nem... de ez egy másik bejegyzés története és az ország sok általános problémáinak egyike.

   Törlés
 5. Nekem igazából nem azzal van bajom, hogy megint nyitva lesznek vasárnap a boltok - szintén eladó vagyok -, hanem az, mikor olyanok hangoztatják azt, hogy "mit panaszkodik az eladó, dolgozzon csak vasárnap, majd valamelyik hétköznap kap pihenőt", akik általában hétfőtől péntekig 8-16 között dolgoznak csak - és tisztelet a kivételnek -. Én értem azt, hogy aki vasárnap dolgozik, majd megkapja a pihenőjét valamelyik másik nap, na de mit ér vele? Minden ember dolgozik hétköznap, így ő hiába van otthon, ha a családja nincs, emiatt nem tudnak egy olyan napot sem összehozni, mikor együtt tudnának lenni. Ráadásul nem is fizetnek a cégek vasárnapra dupla pénzt, amire az ember talán azt mondaná, hogy megéri dolgozni.
  A másik kedvencem pedig az, mikor valaki azt hangoztatja, hogy nincs ideje bevásárolni, csak vasárnap. Nem hiszem, hogy bárki úgy dolgozna, hogy hétfőtől szombatig reggel 6-tól este 9-ig. Meló előtt vagy meló után is be lehet vásárolni - persze elhiszem, tudom, hogy az embernek semmi hangulata ehhez, de akkor ez már csak kifogás, és mégsem az van, hogy nincs idejük.

  Ne haragudj, hogy így kifakadtam, de ez már kikívánkozott belőlem. :D És remélem, nem bántottalak meg, nem ez volt a célom. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dehogy bántottál, ne hülyéskedj. :D Nem érthet mindenki mindenben egyet, ez így normális.

   Elvileg a törvény szerint kell, hogy legalább egy vasárnap egy hónapban pihenőnap legyen, de ezek megint csak elvi dolgok. Értem, hogy miről beszélsz, és volt egy rövid időszak, mikor nálunk is kitalálta a főnök, hogy legyünk vasárnap is nyitva (a kutya nem jött be) majd egy hétfő plusz fél kedd jutott cserébe, és elég sz*r volt, főleg mert nem volt értelme nyitva lenni és mert egy fityinggel sem kaptunk többet.

   Én nem szerettem, de megszoktam nagyjából, hogy vasárnap nem vásároltunk, így ha nem vonták volna vissza a dolgot se haltunk volna éhen. De sokszor bosszúságot okozott, ezért én örülök, hogy újra nyitva vannak a boltok, és mint szintén kereskedelemben dolgozó, csak remélem, hogy ezúttal legalább tisztességesen kifizetik azt a napot a dolgozóknak.

   Inkább az zavar az egész háborgásban, hogy sokan úgy tesznek, mintha csak a kereskedelmi dolgozóknak kéne vasárnap melózni... de kis halak vagyunk mi a nagy vízben.

   Törlés
  2. Én pl. reggel viszem az egyik gyereket iskolába, másikat oviba, utána munka, utána értük megyek, miért is ne, ellenkező irányban vannak. Öt után mehetnék bevásárolni, de nem az élelmiszerrel van a gond, hanem az egyebekkel, amit fent is írtam. Kisváros, semmi lehetőség. Vagy pl. aki falun lakik, sokat ingázik, az is így jár. Mikor ingáztam, 6-kor már álltam a vasúton és este értem haza. Mivel hét közben van szabadnapom, elég sok ügy miatt nem kell szabit kivennem, aki meg mondjuk ötig dolgozik minden hétköznap, az minden hivatalos ügy miatt vehet ki szabit, vagy drukkol, hogy kapjon még sorszámot, ha munka után beesik. Mindennek van előnye meg hátránya is.

   Törlés
  3. Persze, ez így van. A tanár, a villamosvezető, a pék, a zöldséges és a tb ügyintéző is simán tud panaszkodni, minden munkakörnek van előnye és hátránya ahogy Te is írtad. Vagy a munkaidő, vagy a fizetés, vagy a szabadságolás, vagy a túlóra, bármi és minden. Én nem hallottam még senkitől, hogy 100%ig meg van mindennel elégedve a munkáját illetően, és ez egyébként szomorú dolog sajna. Mondhatjuk, hogy ilyen országban élünk, vagy csak magyar sajátosság az állandó panaszkodás, mindegy, a helyzeten nem változtat. Szerintem egyszerűen csak el kell ezt engedni, a munka csak egy része az életünknek, és olyasmire kell koncentrálni, ami boldoggá tesz. :)

   Törlés
  4. Igen, be kell látnom, igazad van - nem a vasárnapi munkával van baj, hanem a fizetésekkel. Mert ha mindenki, aki hétvégén is melózik, több pénzt kapna, vagy ha ő választhatná meg azt, hogy akar-e annyiért vasárnap is dolgozni, már nem lennének ennyire felháborodva. De míg ott tartunk, hogy éhbérért berendelik hétvégére a gyerekes anyukákat, ne csodálkozzunk, hogy ki vannak akadva az emberek. :)

   Törlés
 6. Talán a probléma gyökerét kellene megtalálni és kezelni: a megoldás a Munka Törvénykönyvének megreformálása, igazítása és munkáltatókkal való betartatása lenne. A kialakult helyzet bőven túlmutat azon, hogy zárva vagy nyitva vannak a boltok vasárnap.

  VálaszTörlés