Mit eszünk ma? | Habos máktorta

március 20, 2016

IMG_20160320_112616Ma ünnepeli 31. születésnapját a párom. Nem bírtam magammal, és a nagy ajándékát már kb. egy hónappal ezelőtt megkapta, de mégsem akartam “üres kézzel beállítani”, így gondoltam elkészítem a kedvenc süteményét. Hogy egy picit szülinaposabb legyen a hangulata a dolognak, gontoltam teszek egy próbát, és torta formában sütöm meg az imádott édességet.

A habos mákos alapvetően egy elég egyszerű, de igen cukros sütemény. Nem hiszem, hogy létezik diétás változata, így azoknak ajánlom, akik a mákkal és az erőteljes édes ízvilággal is jól kijönnek.

Egyébként kb. 45 perc alatt elkészül, azonnal fogyasztható, és viszonylag pénztárcabarát. :)

Hozzávalók:

  • Tésztához:
    • 30 dkg liszt
    • 25 dkg porckor
    • 1 kávéskanálni szódabikarbóna
    • 15 dkg margarin (Ráma)
    • csipet só
    • 1 db tojás
  • Mákos réteg
    • 20 dkg darált mák
    • 10 dkg cukor
    • 1 db ciitrom reszelt héja
    • csipet só
    • 1.5 dl forró tej
  • Hab a torta tetején
    • 3 db tojás fehérje
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg porcukor
    • csipet só

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (ne felejtsük el picit megolvasztani a margarint, az sokat segít az ügynek). Én egy 28 cm átmérőjű tortaformába simítottam, amit előtte a kis olvasztós tálban maradt margarinnal kikentem – biztos ami biztos alapon.

15 percig sütöttem csak magát a tésztát. Eközben a mákot a forró tejjel, a reszelt citromhéjjal, csipet sóval és cukorral szépen kikevertem, majd a tésztára simítottam, és együtt ment vissza a sütőbe.

3 tojás fehérjét a sóval, vaníliás és porcukorral kemény habbá vertem. Szépen eloszlattam a mákos rétegen egy kanállal, direkt kis buckákat képezve, hogy mutatósabb legyen. Továbbra is 180°C-on sütöttem még 25 percig, majd hagytam a sütőben kihűlni, kicsit száradni a tortát.

20160320_111244

20160320_111256

Ezekkel az arányokkal épp egyforma vastag lett minden réteg, ami külön öröm, mert egymásra pakolgatva nem voltam benne biztos, hogy ilyen szép lesz. Szépen megsült, aranybarna lett a hab a tetjén. A szülinapos értékelése szerint nagyon finom, ennyi pedig nekem épp elég!

Nektek van kedvenc süteményetek?

5 megjegyzés

  1. Nagyon boldog szülinapot a párodnak, illetve nagyon szép a süti, a héten tuti megsütöm én is:)

    VálaszTörlés
  2. Szia. :)
    A napokban megkaptam életem első blogos díját, melyet ezúton is szeretnék neked is tovább adni, hiszen az egyik kedvenc bloggerem vagy. :) Nem várom el, hogy posztot készíts belőle, azonban szívesen olvasnám a válaszaidat a kérdéseimre, ha mást nem, akkor az eredeti posztom alatt, melyet alább belinkelek.
    További kellemes blogolást kívánok! :)

    Niki ( Emlékbuborék )
    http://emlekbuborek.pe.hu/szemelyes/dorothy-blog-award/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Niki! Nagyon szépen köszönöm, megtisztelő, hogy rám is gondoltál a díjazásban! Szívesen megválaszolom egy rövid postban a kérdéseid!

      Törlés
  3. Meg sütöttem és nagyon finom lett!

    VálaszTörlés