Otthonunk | Mikró tisztítás gyorsan, fillérekből

február 07, 2016

Be kell vallanom valamit; elég rég került sor a mikrónk takarítására. Mentségemre szóljon, viszonylag magasan helyezkedik el, gyakorlatilag kiesik a látőszögemből, és türhetően ritkán használjuk. De egyértelműen megérett a takarításra.
Számomra kicsit macerás volt eddig a tisztítása; kicsi, bele kell másznom, sok a sarok stb, szóval gondoltam jól jönne valami egyszerűbb tisztítási módszer, így találtam rá a víz és citrom kombóra. Lehet, hogy Ti már ismeritek is, és csak én vagyok elmaradva, de talán van még aki nem ismeri és jól jön ez a tipp!
Lemon-water
A trükk csupán annyi, hogy kerámia vagy üveg tálkába kell vizet tenni és egy fél citromot. Mehet a mikróba, forrásig kell melegíteni (teljesítmnytől függően ez kb. 5-10 perc), majd papírtörlővel könnyedén ki lehet törölni a feloldott szennyeződéseket. A citrom helyett ecetet is használhatunk, sokan arra esküsznek, de várandósan inkább a kellemes citrom illat mellett tettem le a voksom, mert a szaglásom olyan mint egy cápáé, és minden erősebb illat és szag kissé kikészít.
Sajnos nincs előtte-utána fotóm, mire eszembe jutott, hogy ebből a trükkből akár mások számára hasznos post is születhet, már gyakorlatilag készen voltam. De azt hiszem a dolog nem is igényel annyira képi illusztrációt, elvégre tényleg elég egyszerű dologról van szó. :)
Nagyon sokan dícsérik ezt a módszert, mindenképp ajánlom kipróbálásta, meglepett, de nekem is bevált! A következő projektem a mosógépünk kitakarítása lesz, ha erre esetleg van jól bevált trükkötök, akkor kommentben szívesen várom!

5 megjegyzés

 1. Hű, én kb. évente szoktam kitörölni nedves szivacskendővel, kívülről sokkal koszosabb, porosodik. Tejet szoktam bedobni 40 másodpercre vagy olyan ételt, amit nehéz lenne a villanytűzhelyen. Kb. a gőz miatt törlöm át, biztos lerakódik valami benne. A citrom is ezt oldja fel.
  A mosógép nehéz ügy, nekem sem az ecetes főzőprogram, sem a trisó nem vált be. Ahová beérek, kitörlöm, a belsejét, gumirészt, öblítőtartályt, többet nem tudok tenni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A miénk be van építve a sütő felé, így porosodni szerencsére nem tud, viszont cserébe inox, így mindig ujjlenyomatos. :D

   Sajna mosógép fronton az ecetes 90 fokos nekem sem vált be, ezért várom a csoda tippet! :)

   Törlés
 2. Kanapéhuzat tisztítás témakörben nem szeretnél egy mindent feltáró posztot írni? Nekem arra kéne valami csodaszer. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az a huzat anyagától is nagyban függ, de ha érdekel, van kárpittisztító ismerősöm! :D

   Törlés
  2. Valami házipraktikára gondoltam. A múltkor egész jó eredményeket értem el, de már nem emlészem mivel. A citromos vízre emlékeztem, de az annyira nem lett tuti miután megpróbáltam. A vanish nem túl jó, arra rájöttem. Még az egész kanapét átdörzsölve is hagyott foltokat.

   Törlés