Mit eszünk ma? | Roston harcsafilé citromos fokhagymás mártással

február 13, 2016

Tavaly születésnapom alkalmával egy meglepetés szarvasi utat kaptam a páromtól. Szarvasra érve, a szállás elfoglalása után eléggé kiéhezett állapotban estünk be egy pizzériába, ahol én roston harcsafilét ettem párolt zöldségekkel és egy nagyon finom citromos fokhagymás mártással. Nem tudom, hogy azért ízlett-e annyira, mert már borzasztóan éhes voltam, vagy valóban tényleg annyira finom volt (szerintem is is) de tény, az az étel azóta is kísért, ha halas fogásokról van szó. Így gondoltam megpróbálom reprodukálni.
A Februári projektek keretein belül első havi célként egy halas étel elkészítését tűztem ki ami túlmutat a halrudacskák sütésén. Tegnap este gyerekkori legjobb barátom és a férje voltak a vacsoravendégeim, így rajtuk kísérleteztem, és a címben megjelöl nagyon jól hangzó vacsorát tálaltam fel.
Hozzávalók:
  • 1kg afrikai harcsafilé
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • só, bors
  • egy fej brokkoli
  • franciasaláta zöldségkeverék
  • fél konzerv kukorica
  • rizs
  • olivaolaj
  • egy kanál vaj
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 ek majonéz
  • 1 db fokhagyma
Kezdjük a hallal. A tescoban a halpultnál 3 nagyon guszta harcsafilét választottunk, amit itthon a zacskóból kivéve alaposabban szemügyre véve jöttem rá, hogy fogalmam sincs, hogyan kell halat ebben a formában előkészíteni. “Mivel filé, így akkor nem kell már nyúzni vagy kifilézni, ugye?” “A bőrét vajon le kell vágni?” Ilyen és ezekhez hasonló kérdések futottak át rajtam, majd gyors telefonos segítség után a már halott halat legalább 6x tutira kivégeztem. Összességében sikerült 9 db pofás kis darabra vágni a filéket. Apró irdalás, sózás és borsozás után egy fél citrom levével meglocsolva félretettem.
Rizst készítettem fel, a brokkolit (amit a párom afrikai majomkenyérfának hív) sós vízben elkezdtem párolni, illetve a francia zöldségkeveréket kis konzerv kukoricával megspékelve átpároltam. A citromos fokhagymás mártáshoz fél citrom levét, joghurtot (lehet tejföl is), egy citrom héját, egy lereszelt fokhagymát, sót és kevés borsot kevertem össze.
Serpenyőben felhevítettem némi olivaolajat, majd jött egy kanálnyi vaj. Szépen elkevertem, belepakoltam a halakat is, és szép barnára sütöttem.
image
Lényegében ennyi az egész. Egyszerű volt elkészíteni, a hal ára miatt viszont nem tartozik az olcsó ételek közé, de mindenképp “gyors” fogás. Node milyen lett az íze?
Szerintem kissé sótlan lett a hal, viszont a brokkoli meg sós, rizs főzésben még mindig nem vagyok a toppon, a citromos fokhagymás öntet pedig talán túl fokhagymás. A párolt zöldségkeveréken kívül mindenbe belekötöttem. A sok illattal készítés közben jól belakatam, így gyakorlatilag nem voltam igazán éhes. Mindezek ellenére a vendégeim vagy nagyon udvariasak voltak, vagy tényleg ízlett nekik, de elmondásuk szerint minden nagyon finom lett. Párom is osztotta a véleményüket, de róla tudom, hogy megmondja, ha valami nem 100as, szóval sikeresnek könyvelem el a kreálmányt. Ajánlom kipróbálásra, és köszönöm a tippeket a halételeket illetően!

3 megjegyzés

  1. A halat is meg lehet sózni, borsozni, fokhagymázni kicsit mielőtt beleteszed a serpenyőbe (én sütőpárti vagyok), persze mehet rá a vaj és némi citromlé is, ha egybesül jó lesz. Így kevesebb fűszer kell az öntetbe.
    A brokkolit én csak beledobnám lobogó sós vízbe, a pici zöldségeket meg nagy lángon pirítanám, hogy ne legyen szotty.
    Rizst Jamie Oliver módjára főzök, felteszem a kimért rizst kétszer annyi vízzel főni, mehet rá a fűszer vagy csak só, ha elfőtt a víz és lyukak keletkeznek, lekapcsolod és marad fedő alatt, amíg jó nem lesz.

    VálaszTörlés
  2. Abban viszont igazad van, hogy a hal drága, nem is 1-2 főre, hanem mondjuk egy családnak. A sózást meg lehet utána is csinálni, a fokhagyma meg ízlés kérdése :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Négyünk közül csak én éreztem másként az ízeket, így lehet betudható a dolog annak is, hogy várandósan máshogy érzem az ízeket.:)

      Törlés