Pocaknapló | A névválasztás

január 14, 2016

Két dolog biztosan kiderült már az első pár hétben, mikor megtudtuk, babát várunk: a névválasztás egyrészt nagyon nem lesz könnyű dió, egyikőnknek sem volt éveken át dédelgetett vágya miszerint "ha fiam/lányom lesz X lesz az tuttttifix" másrészt igen hamar kiderült, hogy mindkettőnknek van egy csomó olyan ismerőse, akiket valamilyen okból nem kedvelünk.

A névválasztás általában viccelődésbe torkolt, akárhányszor kezünkbe került anyukám konyhafaláról a naptár, az kb. úgy nézett ki, hogy Ati mondott egy nevet, én pedig mint valami asszociációs játék, egyből rávágtam ami eszembe jutott. És 99%-ban hülyeségek jutottak eszünkbe. A helyzet minden esetre nem volt ennyire tragikus, mert pár alapkövet azért sikerült lefektetni;

 • nem szeretnénk az úgymond klasszikus magyar nevek közül választani, pl. József, Tibor, László, Erzsébet, Ibolya, Jolán és társai.
 • lehetőleg olyan névnek kell lennie, ami jól becézhető, nem csak egy "ke" vagy "ka" végződéssel
 • kerüljük a nagyon felkapott, mondhatni talán divat neveket amik furcsán hangzanak
 • lehetőleg legyen külföldön is könnyedén kimondható a név (ez nekem volt fontos)
 • és végül, a név jelentése ha lehet, ne legyen fura. Mert higgyétek el, vannak furák...

Ezek alapján úgy tűnt, a lehetetlenre vállalkozunk, és a gyerkőcnek ha megszakadunk sem lesz neve. Azt azért megbeszéltük, hogy ha sehogy sem állunk a végére, akkor a B terv a saját keresztneveink választása.

Még nem tudtuk, ki lakik odalenn, eleinte kislányra gyanakodtunk, így valahogy fiú nevekben nem sokat gondolkodtunk. Nagy nehezen megállapodtunk az Adrienn női névnél, de fiú még mindig nem volt. Aztán kiderült pár hete, hogy az Adrienn nevet eltehetjük a fiókba, fiúban kell gondolkodni. :)

A Dániel, bár nem felel meg minden szempontnak, mégis egyedüliként indult részemről a nemes poszt betöltésére, s végül Ati adta rá áldását azzal a kitétellel, hogy az ő keresztnevét is szúrjuk be, mert valahogy úgy van összhangban az egész, így a végeredmény: Barta Attila Dániel lett. És imádom! Az álmomban látott gyerkőchöz tökéletesen illik, és ha behunyom a szemem, ezzel a névvel el tudom képzelni, hogy van egy kisfiam.

Egyébként rájöttünk, nem kell annyit görcsölni a témán, hiszen mi úgyis becézgetni fogjuk, így szerintem arra érdemes figyelni, hogy ne magunknak válasszuk meg a nevet, hanem egy embernek, aki fel fog nőni vele, barátai lesznek, saját élete, és ehhez legyen olyan neve, amin büszkén mutatkozhat be. :)

Nektek milyen nevek tetszenek?

9 megjegyzés

 1. Nem egyszerű, az biztos. Nekem a Gergely tetszett mindig is, úgyhogy az lett a kisebbik gyerek neve. Lánynévből több van, ugye? :) Szerintem a Dániel is hagyományos, de mégsem "annyira", mint a József, olyan középút, ki sem lóg vele a sorból. Miután már minden 2. gyerek Nimród, Máté, Áron, Dávid meg Levente, lehet, nem lesz sok Dániel az osztályban rajta kívül. Mindig vannak divatnevek, amik jellemzik a korosztályt, szerintem ez nem rossz, a fősulin öt Adrienn volt egy 20 fős évfolyamon, alig lestem :D Ettől függetlenül én azt a nevet adnám a gyereknek, ami nekem tetszik, akár divatnév, akár tucat, legyen már ennyi joga a szülőnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a Dániel is hagyományosabb, de mégse Jóska, Pista, Lajos és hasonlók, valahogy kevésbé klasszik. :D
   No igen, biztos lesz Dani osztálytársa, meg 3 Dávid, 4 Máté, és 3 Zétény is. :D A Gergely is szép, aranyosan lehet becézgetni, csak nálunk van már Gergő a környezetünkben. Sok név pont ezek miatt esett ki.

   Törlés
  2. Nálunk szerencsére kilőtték a hagyományos neveket, arra nem volt gond. Amikor anyós azt mondta, hogy a sógornő tesójának a gyereke is Gergely, akit életemben nem láttam, mert 300 km-re lakik, akkor azt mondtam, hogy nem érdekel a családi névhalmozódás :) Ennyi erővel kb. csak a Vérbulcsú marad, ha kilövünk minden ismerőst meg rokont meg annak a rokonát meg ismerősét amikor véééégre találunk egy nevet :)

   Törlés
 2. Pedig lehetett volna Sanyi is! Tudjátok, mint a viccben: A világon minden ötödik ember kínai. Mi pont öten vagyunk a családban: Anya, Apa, Én, a Sanyi, meg a kis Kung Po. Szerintem a Sanyi az. :D

  VálaszTörlés
 3. Jajj, nagyon szuper nevet "raktatok össze". :)
  Nekem az Attila is tetszik és a Dániel is. És az apukának biztos büszkeség is, hogy a fia a keresztnevét is viseli. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen! :) Az apuka valami mondást hajtogat, amit sose hallott még rajta kívül senki, miszerint ha egy férfi nem a saját nevét adja a fiának, akkor a "kutyára hagyta a nevét". :D

   Törlés
  2. Én sem hallottam még, de kitudja. :D

   Törlés
 4. A Dániel csodaszép név, a mi kisfiúnkat is így hívják. Persze mi is sokat becézzük, de én az eredeti formát kedvelem leginkább. A gond a második bébivel van. A Dániel után elég nehéz még egy ennyire klasszikus, de mégis modernül hangzó férfias nevet találni. (30 hetes pocakos)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is az eredeti forma a ledvencem, de a becézéssel sem lesz gond, már van megannyi változat. :D
   Hátha lány lesz a második, és akkor talán könnyebb lesz nevet találni. :)

   Törlés