2015 filmjei amiket imádtam és amikben csalódtam

január 07, 2016

Biztos sablonos ezt mondani, de az egyik hobbim a filmnézés. Bizonyos esetekben igénylem a mozis légkört, olykor viszont kivárom a kalózkodás lehetőségét, és az otthon csöndes nyugalmában nézzük meg a kiszemelt alkotásokat.

A 2015-ös év több fronton is tartogatott számomra nagyon várt időpontokat, szerintem film fronton érdekes, sokak számára színes éven vagyunk túl. Átgondoltam, és összeszedtem a tavalyi év TOP 5 kedvencét és csalódását. (A címekre kattintva a filmek előzetesét éritek el! Minden spoiler mentes!)

Nem volt könnyű 5 fősre szorítani a listát, de végül is sikerült. Kezdjük a kedvencekkel!
5. The Imitation Game (Kódjátszma)

A listára épp hogy, de azért méltán került fel az igaz történet alapján készült Kódjátszma, ami gyakrorlatilag egy csapat matematikuson keresztül mutatja be a színfalak mögött zajló nagyon kemény munkát a II. Világháború idején. Háborús is, meg életrajzi dráma is, ezek alapján könnyedén kivívta az érdeklődésünket. Érdekes, elgondolkodtató, nagyon jó beszédtémákat nyújtó film, amit feltétlen olyan társaságában ajánlok, aki érdeklődik az ilyen témakörű filmek iránt.

4. The Martian (Mentőexpedíció)

Ember a Holdon. Sima ügy. Nade, ember a Marson?! Az már menőbb! Főleg úgy, ahogy Mark (Matt Damon) nyomja a filmben, persze nem önszántából, hiszen nem direkt ragadt a Marson, mikor hirtelen mindenkinek le kellett lépnie. Innentől jön az izgalom, a találékonyság, és a pozitív hozzáállás totális keveréke. Rég láttam ilyen szórakoztató és üdítő karaktert, Matt Damon szerintem remek választás volt. Nyilván van némi mese habbal a történetben, de még a könyvet olvasottak is azt mondják, egész jól sikerült megfilmesíteni. Mindenképp újranézős!

3. Jurassic Word

Ez volt az év egyik azon filmje, amit a legjobban vártam. Tudniillik én imádom a dínókat. Nem... nem imádom, az kevés ide. Fanatikus vagyok! Ami persze nem jelenti azt, hogy értek is hozzájuk, de gyerek korom óta lenyűgöznek, személyes kedvencem a nagyfejű T-Rex és hasonszőrű társai, így erre a filmre úgy ültem be, hogy akármi történjék, ez a film dínós, tehát csak jó lehet. És imádtam! Nyilvánvaló, hogy elfogult vagyok a Jurassic filmekkel, és lehet csak azért került ilyen előkelő helyre a listában, mert alapból több eséllyel indult mint más filmek. Persze volt ami érdekesre sikeredett - Indominus Rex... és tűsarkúval a dzsungelben... WHAT?? - de alapvetően megállta a helyét a film, majdnem hozta az első rész hangulatát is. Hammond megálmodott világát nem kicsit szárnyalták túl. :)

2. Star Wars - The force awekanes (Star Wars VII - Az ébredő erő)

Naná, hogy benne van a legjobbak között, de mégsem a legjobb! Nem sok híja volt, hozzá kell tennem, de az erő ezúttal csak a dobogó második fokáig jutott, ami nem rossz teljesítmény az én kritikus énemhez képest. Bár be kell vallanom, SW rajongóként az új részhez is úgy álltam hozzá, mint a Jurrasic World-höz, hogy ha rossz lesz is tetszeni fog, hiszen mégis csak a Star Wars-ról beszélünk. De szerencsére nem csalódtam, összességében minden karakterrel, minden megoldással elégedett vagyok, értem mit miért és úgy csinált a rendező, ahogy. Átjött a SW életérzés, jól illeszkedik a szériába, és ígéretes trilógia elé nézünk. Talán Kylo Ren volt első nekifutásra furcsa (elsőnek azt éreztem, jobb lett volna ha nem veszi le a maszkot), de aztán jobban átgondolva, sokszor bebizonyosodott már, hogy az ilyen kissé labilis, bizonytalan, fanatikus gonoszok lesznek az igazán vérengző karakterek a filmekben. Szóval hajrá öcsipók, én veled vagyok és remélem a sötét erő is!

1. Inside Out (Agymanók)

És végül a dobogó felső fokán a film, amin nem kellett sokat agyalnom, kétségtelenül a tavalyi év legszuperebb alkotásaként könyveltem el, az nem más, mint az Agymanók. Szórakoztató volt, szerethető, tanulságos, érdekes, kreatív, színes, és mindvégig lebilincselő. Akár gyerekkel, akár felnőttekkel is nézed, garantáltan minden korosztály megtalálja a számára szóló üzenetet a filmben. Ez tipikusan az a Pixar (és némi Disney) színvonal, amit megszokhattunk, nem úgy mint pl. a Dínótesó... Nagyon élveztem, és a film után is sokáig megmaradt az a tipikusan jó érzés, amit csak az igazán jó filmek után szoktam érezni, és tavaly az Agymanók volt, ami a leginkább hozta ezt az érzést.

És akkor jöjjön a hideg zuhany, lássuk azt az 5 alkotást, ami nem nyerte el a tetszésem.
5. San Andreas (Törésvonal)

Csípem a katasztrófafilmeket. A 2012, Világok harca, Cloverfild, Apolló 13... sorolhatnám azokat, amiket szívesen megnézek újra és újra. A Törésvonal nem ilyen. Egyszer bőven elég volt, és még sok is. Valahogy a filmben folyton az az érzésem volt, hogy "miiivan?". Kidolgozatlan, sablonos, olykor idegesítő karakterek, túl látványos szenvedések. Főleg a végén... mindennemű spoiler nélkül, azért az amit előadnak bizonyos jelenetekben, az a fizika pofánröhögése.

4. Ted 2

Már az első rész sem volt akkora durranás számomra, de azért nézhető volt, bizonyos részeken szórakoztató is. A második résszel ezt nem sikerült elérni. Egy közepesen szórakoztató vígjátékra vágytam, tényleg nem nagy elvárásokkal, de valahogy a cselekmény, a kivitelezés most nem igazán került helyére.

3. Maze Runner - The Scorch Trials (Az Útvesztő - Tűzpróba)

A Ted-hez hasonlóan az első részt csíptem. Nem nyűgözött le, de kellően szimpatikus volt ahhoz, hogy a folytatást is érdeklődve várjam. Az alap történet számomra egyébként elég tetszetős, szeretem az ilyen kicsit világvége, kicsit sci fi, kicsit fantasy, és egy kis zombiság keveredését. Mert bizony ebbe a filmbe mindent betettek. Komolyan, mindent! És épp ettől lett olyan furcsán elcsépelt, és a végén csak egy érzés marad benne, hogy "fúdekurvárafelképelnékvalakit". Ez pedig nem jó. A történetszál lezárása érdekében jó eséllyel megnézem a következő részt is, de biztos hogy nem a moziban fogok rá jegyet váltani...

2. Liza, a rókatündér

Ritkán nyomok ki filmet, de ezt kinyomtam. Fontos leszögeznem: nem vagyok alapból ellene a magyar filmeknek, sőt, sok kedvencem van, és alap esetben a szokatlanabb, kicsit különc filmeket is kedvelem, de ez?! Sajnálom, de egyszerűen bő 40 perc után feladtam... túl sok volt már bennem a "mi a franc?" érzés nézés közben. Nem is nagyon tudok mit mondani róla. Talán megadom a tiszteletet, és végignézem majd egy feláldozható órámban, de addig is marad elkönyvelve, mint a 2015ös éve majdnem legrosszabb alkotása - számomra.

1. Minions (Minyonok)

Ha - tal - mas csalódás! Sikeresen ellőttek minden vicces és értékelhető poént az előzetesekben, ezáltal a film úgy tűnt, mintha csak ki lenne töltve gyakorlatilag mellékes tartalommal hogy azért mégis meglegyen az egész estés adag. Unalmas volt, és egyáltalán nem kötött le. Határozottan jópofának vélem ezeket a kis lényeket, de a film után azt gondolom, nem érettek meg önálló filmre. Tökéletes mellékkarakterek, szórakoztató figurák, de épp abban az adagban, amennyiben kapjuk őket Gru mellett. Sajnos nem sikerült/lehetett belőlük ennél többet kipréselni.

Kíváncsi vagyok a Ti listátokra! Mit imádtatok tavaly, és miben csalódtatok?

1 megjegyzés

  1. A top 5-ből a Marsosat nem láttam, a többi tetszett, bár az Agymanók annyira nem. A Kódjátszma fantasztikus volt. Valamint A Kém is jó volt és az UNCLE embere, a Hangya, ezeken is jót szórakoztam. Meg egy csomó máson, ami most nem jut eszembe.
    A Minyonokat gyerekekkel szenvedtem végig, hatévesnek szánták :) az alkotók szerintem. TED 2 nem volt rossz, elment. Most láttam a Sicariot, hát hűha, de inkább nem, mint igen.

    VálaszTörlés