Sült kacsacomb, lilakáposzta és krumplipüré

március 01, 2015

A februári projektek nagyon a hónap végére sikeredtek, és nem is készült el mind. A téli kabátom átfestése a jó idő beköszöntével aktualitását vesztette. Így maradt a kacsa, a fali kulcstartó és a farsangi buli. Első körben a kacsával rukkolnék elő, mivel az volt a legijesztőbb a projektek közül, de végül kiderült, nagyobb volt a félelmem egy élettelen állati testrész megsütésétől mint kellett volna. Indokolatlanul gondoltam, hogy nehéz lesz.

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db kacsacomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kicsi fej lilahagyma fele
  • olaj
  • cukor
  • 2 közepes méretű krumpli
  • vaj
  • tejföl

Legalább két tucat különböző kacsasütési receptet találtam a neten, és eléggé összezavart, hogy most akkor mit tegyek a hús alá, mit ne, meddig és hogyan süssem, így végül ahhoz a nőhöz fordultam segítségért, akinek a főzőtudományában 26 éve bízom, ő az Édesanyám.

Sózd, borsozd a húst, bőrével lefele fektesd tepsibe, vágj alá fokhagymát, pici vizet tegyél alá – nem kell sok mert a kacsa sok zsírt tud ereszteni. Fedd le fóliával, és süsd puhára.” Egyszerű, nem? :)

Két órát puhult a kicsike kb. 190°C-on, ekkor levettem a fóliát, megfordítottam a húst, és kb. 25-35 perc alatt grill és légkeveréses funkcióval ropogós aranybarnára sütöttem a kacsát.

A káposztát összevágtam, kicsit besóztam. Kevés olajon 2 evőkanál cukrot karamellizáltam, beleborítottam a sós káposztát, és megpároltam. Elég édesre sikeredett, így én utólag sóztam még, legközelebb biztos kevesebb cukrot használok.

A krumplit összevágtam, puhára főztem sós vízben.Tejföllel és vajjal, borssal összetörtem jó pürés állagúra. És kész is!

1

Összességében azt kell mondanom, egyre inkább az derül ki, hogy hajlamos vagyok túldramatizálni egyes recepteket. Könnyebb azokat az ételek is elkészíteni, amiket bonyolultnak és nehezen elkészíthetőnek hittem - valójában nem is harapnak.

Ti “féltek” vagy “féltetek” régen bizonyos ételek elkészítésétől?

0 megjegyzés