“Tolvaj” blogger vagy kreatív író?

január 10, 2015

Bárki, aki blogol, találkozhatott már azzal az erkölcsi dilemmával, hogy egy adott ötletet, témát amit más oldalakon látott ére-e alkalmazni a saját blogunkon is. Sokszor érhet valakit olyan kritika, vád, hogy az X személyt másol és hogy ez nem egyediség, hanem egyszerű tolvajlás. No de mit jelent egy alap gondolatot és mit jelent egy szellemi terméket elsajátítani?

Én ezt alapvetően abból a szemszögből közelíteném meg, hogy ha látunk valamit, ami tetszik, amit ötletesnek, kreatívnak, klassznak tartunk, és úgy gondoljuk, hogy az egy jó dolog, akkor miért ne akarnánk a saját oldalunkat is jobbá tenni, vagy több olyan tartalommal megtölteni, ami tetszik nekünk. Elvégre erre törekszünk, hogy egy olyan oldalt készítsünk, amiben számunkra tetsző dolgok vannak. Valamit látunk máshol, aztán azt a rovatot, ötletet átvisszük a sajátunkra, akkor az egy elismerés afelé, akitől vettük az ötletet. Példának okáért, van egy a Pinterestről képeket leszedős, általában hetente azonos időben megjelenő postsorozat, ahol adott szempontok szerint válogat össze az író képeket a Pinterestről. Ezt tucat blogon látni, ki milyen témavilágba helyezi, ki milyen névvel illeti azt a postsorozatot, alapjaiban véve ugyan az az elv. Neked tetsző képeket teszel ki a kis gondolatoddal címkézve. Ha csak ezt az alapelvet nézzük, akkor ez nem egy túl egyedi ötlet, ugye? Sőt, még inkább lesarkosítva az egész annyi, hogy valami, ami Neked tetszik, felkerül az oldaladra, mert szeretnéd megosztani az olvasóiddal, mi tetszik, milyen a Te ízlésed, milyen vagy Te magad. És pont erről szól a blog, nemde? Akkor hol itt a bűnözés?

1

Csak azért, mert valahol csütörtökönként megjelenik egy post, pár apró mozzanattal amit az író szeret, akkor én már ne merjek ugyan így tenni, csak mondjuk épp kedden? Másolás szaga lesz a dolognak? Vegyük azt alapul, hogy van 1000 blogger egy azonos témában – legyen ez akár gasztro, akár lakber akár beauty – és van 100 ötlet. Akárhonnan nézzem, és akárhogy számolok, a végeredmény önmagáért beszél; akarva akaratlan fel fog bukkanni ugyan az az alap ötlet több írónál is. És végül ki mondja meg, hogy kié az alap ötlet, vagy miért ne találhattam volna ki egész véletlen én magamtól is ugyan azt?

Persze vannak azok az esetek, amikor tényleg szinte ugyan azt látjuk viszont másnál, ami elég kellemetlen tud lenni, de egyrészt lehet kulturáltan is kezelni az ilyen eseteket akár íróként vesszük észre, akár olvasóként, másrészt meg el lehet fogadni, hogy annyira kurva jók vagyunk, hogy mások minket majmolnak. Winking smile 

De egy valamit sose feledjünk! A koppintás szó szerint átvett, lemásolt dolgot jelent, ergo ugyan annak a postnak kéne megjelennie, ugyan azzal a tartalommal. Viszont nincs két egyforma blogger, két 100%-ig egyforma véleménnyel, így ha az ötlet alap ugyanaz is, a kivitelezés nem lesz azonos. Természetesen az egyediség nem másolható dolog, egy frappáns megfogalmazási stílus, vagy egyedi humor nem lopható, és ezek azok a dolog, amik miatt szeretjük azokat a bloggereket, akiket követünk. Példának okáért, ha már szóba került a Pinterestes dolog, Netti pénteki postjaiban a hajfonatok és a magas sarkú, hegyeskés orrú cipők totális ismertetőjelek az író stílusát nézve, igazi Nettis képválogatások látnak napvilágot hétről hétre, másolni se lehetne.

Nem kell egymást letámadni, mi bloggerek tudunk együtt is jól dolgozni, közös projekteket véghezvinni, és én talán idealista vagyok, de úgy gondolom, hogy bármilyen felmerülő kérdést meg lehet beszélni, nem kell hogy bicska nyíljon a zsebünkben.

5 megjegyzés

 1. Felismertem a poszt apropóját, jól az agyamba véstem ;)

  VálaszTörlés
 2. Én legutóbb azon akadtam ki hogy két lány azon veszett össze hogy ki tette ki az adott manis pinterest képet először. :D Jesszus nem is az ő képük és ezen összevesznek.
  Én nagyon szeretem az ilyen válogatásokat és szerintem meg lehet úgy csinálni, hogy igenis egyedi legyen és az adott bloggerre jellemző.
  Hogy a képek nem a sajátjaink? Ember legyen a talpán aki vissza tudja keresni egy vízjel nélküli képről ami minden képmegosztón fent van hogy kié eredetileg. :D
  Örülök, hogy megírtad ezt a posztot. :)

  VálaszTörlés
 3. Ha már Pinterest, én szeretem ezeket a képeket, a Pinteresten is fent vagyok, ha nagyon ötlettelen vagyok, akkor ihletet többnyire onnan keresek. Ja, hát a képek ott önálló életet élnek, volt, amit én tettem fel, később meg a figyelmembe ajánlották :D
  Engem nem zavar, ha más is feldolgozza ugyanazt a témát, főleg, ha valami aktuálisról van szó, nem mindenki olvas ezer blogot, hogy képben legyen.

  VálaszTörlés
 4. Basszus erre a bejegyzésre azóta akarok reagálni mióta kitetted, de mindig kiment a fejemből. Szóóóval! :)
  Egy csomó dologban egyetértek Veled, van amiben meg nem feltétlenül, de ez így van rendjén, szerintem ez nem gond. Általában eljutnak hozzám a blogger világban terjedő pletykák, és ott többen kifogásolják a Pinterest összeállításokat, meg az ilyen-olyan kreatív képbeállításokat, kellékeket (virág, növény, IKEA tálca stb.) Én még mindig azt vallom, pont nem érdekel, hogy ki mit mond - ameddig próbálok minőséget kitenni és az általam szépnek tartott dolgokról írni, összeállítani egy bejegyzést. Köszi a külön említést, nem is gondoltam így bele, hogy saját stílusa lenne a PP-imnek, bár most, hogy mondod, valóban szeretem a cipellőket :P Minden beképzeltség nélkül mondom: a PP tőlem indult, az IKEA tálca szerintem szintén, kb. akkoriban még senki nem fotózott így. Engem kifejezetten nem zavar, hogy mostanában sok hasonló ilyen kép születik blogger körökben. Ha nekik ez tetszik, tegyék ki. Az az ő oldaluk, mindenkinek az a 'happy palce' jó esetben. Az már sokkal inkább, h emiatt engem ítélnek meg, hogy mi az már, hogy én is kiteszem. Hát, de nem azt teszek ki, amit akarok? Az az én boldog helyem, ha nem tetszik valakinek, semmi baj, akkor kis iksz felül és nem kell egymást 'bántani'...
  Jó hosszúra sikerült a kommentem, de 1 hete próbálom ezt leírni, bocsi :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen jogos, hogy aki kötekedni akar, az borítson magára egy pohár vizet, térjen észhez és inkább x-elje az oldalt. Én nagyon szeretem az egyedi, jellegzetes és felismerhető stílusod. Nem mindenkinek van ilyen, és igen is a PP-k nálad nagyon sajátosak és felismerhetőek és a sok sok PP után már simán meg is tudnám tippelni milyen lesz a kövi pénteken mert az összes PP-d-ben te vagy benne, a te ízlésed, ami 100% Netti. :)

   Törlés