Inspiráció a tavaszi nappali átalakításhoz

január 22, 2015

Őszinte leszek Hozzátok. Eddig nem nagyon mertem tervezni, alakítgatni, kigondolni, hogy a ház egy-egy helyiségét hogyan alakítsuk át, hogy jobban “Mi” legyünk és kevésbé az előttünk itt lakók. Ennek oka az, hogy a házba mi elsőként ideiglenesen költöztünk be. Ez a ház nagybátyámé volt, akik új, nagyobb és végre elkészült házukba költöztek át, mi pedig épp albérletet kerestünk a párommal, így azt a kedves felajánlást kaptuk, hogy költözzünk be, lakjunk itt tavaszig, így van aki él ebben a házban, és vigyáz rá és nekünk is van egy klassz helyünk. Viszont ezt a házat már hirdették egy ideje, így a fejünk felett lebegett, hogy gyakorlatilag bármikor elkelhet, és akkor menni kell.

Ez a gondolat elég romboló, főleg, ahogy telnek a hónapok, és nem csak megszokod, de tényleg meg is szereted a házat, kezded igazán az otthonodnak érezni. Mostanában volt több néző is, bennünk pedig érett közben a gondolat, hogy mi valójában nem szeretnénk elköltözni. Szeretünk itt lakni. Így adott volt, hogy szeretnénk, ha a miénk lenne. Átbeszéltük a dolgokat, és végül döntöttük. Most pedig azt a gondolatot emésztem, forgatom a fejemben, hogy van egy házunk. Isteni, szokatlan, megdöbbentő, üdítő, furi, rémisztő és egyben zseniális érzés.

Amit alapjában véve tudni kell, hogy ez a ház az évek folyamán nagyon szépen fel lett újítva. Új fürdő, mosdó külön, gyönyörű konyha, 3 kicsi szoba (nem tudom a pontos méretet, de szerintem mind félszoba, azaz 12nm alatt vannak) plusz egy kis nappali, amit már láthattatok részben, hiszen ezt nevezzük mi pocszobának. Tehát ez a ház olyan, amihez ha beköltözöl, nem nyúlsz hozzá. Nem kell felújítani, csak átalakítani, ha neked nem tetszik. És bizony vannak dolgok, amik nem azt mondom, hogy nem tetszenek, mert szép minden, de nem a mi stílusunk. Alapvetően a barnás, mediterrános színvilág dominál, ami kellemes, de nem feltétlen üde és fiatalos. Mi pedig egy fiatal pár vagyunk, akik szeretnék, ha az otthonuk őket tükrözné, így szép lassan minden sorra kerül, és átalakul.

A pocszoba fontos helyet foglal el a lakásban, szeretünk itt lenni, és ez az a helyiség, ami egyelőre leginkább otthonos, itt van a polcom, a párom Star Wars-os legói, a könyveim és persze a halaink. De közel sem az igazi még! Nagyjából tudom, mi mindent szeretnék a szobába, amikhez Pinteresten gyűjtöm az inspirációt. Ebből hoztam most Nektek egy kis válogatást.

1

A legnagyobb szabad falrész a barna kanapé felett van. Mindenképp galéria jellegűvé szeretném varázsolni, s végül inkább a lebegő polcos megoldás mellett döntöttem, így nem csak képek, de érdekes és kedves tárgyak is helyet kaphatnak majd a közös képeink között. Ettől szerintem még otthonosabb és egyedibb lesz, arról nem is beszélve, hogy könnyedén átrendezhetem majd. Tehát most kezdődik majd a random képkeret vásárlás. Alapvetően a barna és a kék szín az, ami a fehér mellett dominálni fog, mivel a barna kanapé eléggé hangsúlyos darab, megszabja az egyik alap színt. A kék szerencsére passzol a barnához, és nem mellékesen mind a ketten imádjuk is a színt.

2

Mint írtam, pici a szoba, így minden helyet jól meg kell fogni. Nekem nagyon tetszik a kanapé és a fal közé tett pici asztal, amin mindenféle jóság helyet kaphat. Nem akarom szétfúrkálni a falat, viszont olvasólámpa hasznos lenne, mert könyvet is itt olvasok, így én mindenképp szeretnék egy ilyet a kanapénk mögé. Úgy gondolom, 10-15 cm-t tudunk itt nyerni, és nem nyomja még össze a szobát. Ez egy érdekes projekt lesz, mivel én akarom elkészíteni, lefesteni. Nem csináltam még ilyet, de van egy hiperszuperügyes párom, majd együtt barkácsolunk. Smile with tongue out

3

Ez az a pont, amit elsők között döntöttem el; egy falat egyedire festünk. Eddig és nagyjából a színekig jutottam csak. Mivel pici a szoba, és egyikőnk sem Picasso, nem akarok bonyolult, vagy a teret összenyomó mintát, így ez elég képlékeny még, de az biztos, hogy a kanapéval szembeni fal lesz a jelölt, mivel a kanapé fala a galériával és a kis asztallal kellően kihasznált lesz, a maradék két fal meg vagy csupa ablak vagy a bejárat.

4

Évek óta odavagyok a shaggy szőnyegekért, mindig is vágytam egyre, ami pihepuha, nem túl nagy, öröm rajta tappancsolni. Ez nem kíván különösebb kreativitást, csak be kell szerezni egy szép darabot. Nem tudom, mennyire nyűgös, kutya a lakásban nincs, a baba téma meg még nem aktuális, így a tisztán tartása egyelőre nem tűnik nagy kihívásnak.

5

Az átalakítás egyik nagy melója a kis bútor felújítása, átfestése lesz, amin jelenleg az akvárium pihen. Csiszolás, alapozás, színezés, lesz itt minden. Sose csináltam még ilyet, de minél többet olvasok róla, annál lelkesebb vagyok, és egyúttal annál inkább érzem, hogy “áh, sima ügy ez apukám!”. Open-mouthed smile

Nagyjából ezek a fő irányvonalak. Az átalakítás tavasszal esedékes, így egyelőre még csak a tervezés fázisában tartunk, még nincs minden lefixálva, de a fő vezérvonal ezzel megvan. Azt hiszem, ezek a tervek bőven adnak majd a tavaszi hónapokra projekteket – aztán jöhet a következő szoba. Természetesen be fogok számolni a festésről, a polcokról, a kanapé mögötti kis tartó készítéséről, képkeretek beszerzéséről. Lesz előtte/utána fotó, pontos dokumentáció, hátha más is ihletet kap. Smile

Ti mennyire érzitek otthonosan magatokat a lakásotokban? Újítottak már fel bútort? Milyen terveitek vannak lakásalakítás címke alatt?

4 megjegyzés

 1. Dejó!!! Megvettétek vagy megfogjátok? Örülök!! Alakul az majd és olyan szép lesz:) Merre van amúgy?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már a miénk. :) Kinn van, Pacon, Vadaskert utcában, de tűrhető a környék, és a ház csodás, plusz Elmonak is van szép udvara, meg szomszéd haverkutyák, így neki is jó. :)

   Törlés
 2. Alig várom az átalakítós bejegyzéseket! :) Mi albérletben vagyunk, ez az utolsó évünk itt Szegeden, nem is terveztünk átalakítani semmit, teljesen felesleges lenne. De ha egy ilyen lakásom lenne, mint amilyet most bérlünk, biztosan lenne alvógaléria, alatta egy közösségi sarok, kanapéval, dohányzóasztalkával, és barátságos meleg fényekkel. És egy modern konyhával! :D Színekben talán valami halvány sárgát tudok elképzelni, mindenképpen valami világosat, de meleg tónusút. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, albérletben felesleges nagyon alakítgatni, mert egyrészt valahogy mégse a sajátja az embernek, plusz sok bérbeadóval nem nagyon lehet lebartelezni, hogy pl te kifested, esetleg szerzel be ezt azt, ő meg levonja a bérletből.

   A galéria ötlet mindig tetszett, ha magas belmagasságú, panel lakásom lenne, tuti megcsinálnám. :D

   Törlés