A növényekkel vívott szélmalomharcom

január 25, 2015

Amikor növények gondozására kerül sor, úgy mint öntözés, ültetés, táplálás, valahogy a mellékelt képet felhasználva kell engem elképzelni.b7b
Pedig becs szó, utánanézek én a témának, de szinte mindig ugyanazzal a két problémával szembesülök, mikor egy egy növény ápolása után kutatok. Az egyik, hogy marhára nem ugyan azt írják, ezt főleg az utóbbi években oly népszerű lepke orchidea esetében igaz. Nem tudom, kinek adhatok hitelt, mert valami kis vagy nagy eltérés mindig van, a növényem kárára pedig nem akarok kísérletezni, hogy vajon kinek volt igaza. A másik pedig a megfogalmazás.  Had idézzek, hogy értsétek a problémám!
”A jácint kifejezetten szereti a vizet, ezért jó, ha gyakran locsoljuk.” Oké.
De mi a f*sz az, hogy gyakran? Hát milyen elcseszett meghatározása a rendszerességnek! Mi az, hogy gyakran? Gyakran, mint ahogy a zoknim cserélem naponta? Vagy gyakran, mint hogy havi 1-2x bolognai a vacsora? Kinek mi a gyakran… kérdem én, és tuti sokakban felmerült már a kérdés, mégis miért nem képesek azt írni, a gyakran, ritkán és közepesen vízigényes szavak helyett, hogy heti 1x, havonta 2x vagy netán sohaaaa?
Nagyon szeretném szeretni a növényeket, de állandóan elhaláloznak. Ha most végignézne bárki a palántaállományomon, lehet szörnyülködne egy sort. Egy félig kopasz bonsai – mentségemre legyen mondva ez a növény nem az én reszortom – egy virágtalan, szárvisszaszáradós orchidea, egy nem tudom micsoda a halál árnyékának völgyében (az ő kaspójába ma beköltözik az új lakó) egy újabb nem tudom mi a neve, alul kopaszon és egy yucca. Utóbbi van talán a legjobb passzban. Szépen hozza az új leveleket, míg lassan dobja le a régieket. Azt hiszem, miatta épp nem kell aggódnom.
Hogy mentsem a jóhírem, rajta vagyok ám a témán, hogy az eddig vívott szélmalomharcom a növények életben, majd gondban tartásában tartós változás álljon be. Keresem azt az oldalt, ahol értelmesen, használható módon van leírva az adott növények gondozása. Plusz most egy növény locsolásra emlékeztető applikációval is bővült a telefonom, mivel nálam az elsődleges gond a túlöntözés, majd hogy ne legyen ez a gond, a túl ritka öntözés között ugrálok, sose tudom, mikor melyik virágot kéne locsolni. Nos, remélhetőleg ez most változik. Ha van bevállt appotok, lehet ám ajánlani, hátha jobb mint amivel én most barátkozom!
10948971_1408970439397260_1047029347_nIgyekszem növelni a gépparkot, tanulni, hogyan kell elsőnek életben tartani, majd széppé tenni egy növényt, így tegnap a halódó Baumax polcain nézelődve a virág részlegnél akadtam két új önkéntesre, egy kövirózsára és egy jácintra. Miután bemutatkoztunk, körbejártuk egymást, Kövi Úr és Jencike velem jöttek haza. Ígértem nekik fűt meg fát – haha!
Jencike lesz, aki a kipusztult növény kaspóját örökli. Ő a Januári projektsorozat utolsó állomása, s a mai napon átköltözik. Ahogy Kövi Úr is. Hogy az ő lakhelyéül mi fog szolgálni, az legyen egyelőre meglepetés. Kis egyszerű, kreatív, de szerintem mutatós és gyors DIY-et fogok nektek mutatni. Addig is áruljátok el nekem, Ti hogy tudtok életben tartani bármilyen növényt is? Csak én vagyok ilyen palántagyilkos? Van valami jó gondozásra emlékeztető telefonos applikációtok?

4 megjegyzés

 1. Anyám meglátogat havonta, akkor lenyírja az elhalt részeket, társalog velük és túlélnek :) Az én locsolásommal csak vegetálnak. Néha, ha mégis kipurcannak, akkor állománycsere van :) Anyámtól hozom a készletet.

  VálaszTörlés
 2. Szia! Régen én is notórius növénygyilkos voltam, mára megtanultam életben tartani a zöld szobanövényeket. Virágosokkal még nem mertem újra próbálkozni. :) Anyukám két aranyszabályát követem csak: 1.) Mindig alulról öntözd a növényeket, soha ne felülről locsold a földjét, hanem rakj alá tálkát és abba öntsd a vizet. Ami még fél óra múlva is a tálkában van, azt önts ki. Ami kaspóban van annál is meg lehet oldani, én úgy szoktam, hogy ne kelljen mindig kiemelgetni a növényt a kaspóból, hogy a kaspó és a cserép között óvatosan becsorgatom a vizet. 2.) Mindig a növény földjét tapizom meg, hogy nedves-e. Ha érzem hogy kezd kiszáradni, akkor locsolom. Ha még nedves, akkor egyelőre nincs vele teendő. Tápoldatozni csak hébe-hóba szoktam őket, amikor eszembe jut, de így is láthatóan jól érzik magukat, jelenleg 4 növényke szépíti a szobát. :) Remélem tudtam segíteni! Szép napot, Zsófi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a tippet Zsófi! Na ez már használható ötlet! :D Olvastam pár növénynél én is ezt a tálkában kis áztatás, és ami marad x idő után az már nem kell a növénynek. Ki fogom próbálni! :)

   Törlés